Confidenţialitate

Budăi: PNL secretizează hoţia Unifarm

Preşedinte al comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă, social-democratul Marius Budăi  a declarat că vor fi trimise întrebări scrise către premierul Ludovic Orban privind legăturile sale cu directorul Unifarm, Adrial Ionel, şi achiziţia măştilor de protecţie.

Potrivit deputatului PSD, şeful Guvernului va fi obligat să aducă lămuririle pe care a refuzat să le ofere, luni, în plenul Camerei Deputaţilor.

„Vom solicita Guvernului să ne prezinte clar componenţa Grupului pentru Comunicare Strategică şi cine răspunde pentru eventualitatea unor situaţii de comunicare eronată către public şi mass-media. Am observat ieri (luni – n.red) o încercare hilară din partea directorului Unifarm, să spună că nu poate răspunde acestor solicitări, invocând secretul comercial. Iată că această situaţia nu va mai putea fi invocată în relaţia cu comisia parlamentară. E o încercare proastă din partea lui Orban şi PNL, am putea spune că PNL secretizează hoţia la Unifarm! Am observat ieri (luni – n.red), în Parlament, că domnul Orban nu a dorit să comunice dacă are sau nu legături cu acea doamna care a propus şpaga către Unifarm. De această dată, comisia le va adresa domnului Orban în scris şi va fi obligat să răspundă la intrebări, dacă a intervenit să rezilieze contractul cu acele măşti proaste, dacă a avut cunoştinţă despre ce se întâmplă la Unifarm”, a spus Marius Budăi, marţi, la finalul şedinţei comisiei de anchetă.

„Vom solicita Guvernului, prin corespondenţă, să ne spună, de la acea informare NATO până în prezent, care au fost paşii dumnealor de asigurare a stocurile şi de sprijin al autorităţilor publice locale. În final vreau să fac un apel către societatea civilă pentru acele persoane care îşi doresc să comunice cu comisia, mă refer la cetăţenii intraţi în ţară, careantinaţi, chiar dacă era asimptomaci sau în izolare”, a adăugat parlamentarul de opoziție.

„Ne interesează şi cazul din Suceava. Vom invita la dezbatere, fie online, fie în Parlament, medici implicaţi acolo în acel război cu pandemia şi vom vrea şi noi să auzim şi să prezentăm diploma de doctor a domnului preşedinte Flutur de la Suceava”, a conchis Marius Budăi.

Deputaţii au avut, luni, dezbateri politice la solicitarea grupului parlamentar al PSD, cu tema „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice”.

Premierul Ludovic Orban a opinat că, în loc ca politicienii să se concentreze pe adevăratele priorităţi, PSD încearcă sa facă legături între el, ca premier, şi activitatea unei societăţi a statului.

Directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. O tranşă de un milion de măşti nu a fost conformă, rezultând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei pentru Unifarm.