Confidenţialitate

Bucureștiul, în scenariul roșu. Portul măștii, obligatoriu în toate spațiile deschise!

Capitala a intrat, de la miezul nopții, în așa-numitul scenariu roșu.

Portul măștii a devenit obligatoriu în toate spațiile publice ale Bucureștiului, devenit principalul focar de coronavirus al țării.

Rata infectărilor cumulate la 14 zile a crescut, luni, la aproape 3,2 la mia de locuitori.

Cursurile școlare se întorc în mediul online, întrucât activitățile didactice la clasă se suspendă. Elevii vor învăța din fața calculatoarelor sau a tabletelor. Un studiu realizat de Salvați Copiii România a arătat, însă, că peste un sfert dintre elevi nu au acces la educația online.

Activitatea din creşe şi din after-school-uri se va desfăşura în continuare.

Teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc își închid incintele.  Noile măsuri rămân în vigoare cel puțin două săptămâni.

Președintele Klaus Iohannis a cerut un “efort național” pentru a ține în frâu epidemia și pentru a reduce din povara de pe “umerii” sistemului medical.

Autoritățile caută soluții pentru a acoperi deficitul de cadre, precum detașările din spitalele care nu sunt aglomerate sau din cabinete școlare, precum și angajarea tuturor medicilor care au finalizat rezidențiatul. Marea provocare rămâne numărul insuficient de specialiști, potrivit premierului Ludovic Orban.

Șeful statului a criticat, luni seară, prestația prefectului de București, întrucât nu a existat un plan coerent și rapid de măsuri, astfel încât populația să fie pregătită.

Președintele s-a limitat să spună că atitudinea lui Gheoghe Cojan “nu poate rămâne fără urmări”.

Surse guvernamentale spun că șeful executivului ia în calcul destituirea actualului prefect. Numele comisarului Traian Berbeceanu este vehiculat drept înlocuitor.

Luni, la nivel național, au fost raportate aproape 2.500 de noi infecții din puțin peste 8.000 de teste realizate. Cu alte cuvinte, aproape o treime din analizele efectuate duminică au avut rezultat pozitiv.

Numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă a ajuns la 757, ceea ce reprezintă un nou record negativ.

Alte 59 de decese completează bilanțul de 5.931 de la debutul epidemiei de COVID-19 în România.