Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Amplu protest față de tăierile ilegale de păduri | VIDEO

Câteva mii de bucureșteni au răspuns, duminică seara, apelului de a protesta față de tăierile ilegale de păduri.

Participanții au început să se adune în Piața Universității, la ora 18.00.

Cei prezenți au plecat, ulterior, într-un marș spre sediul Ministerului Apelor și Pădurilor, unde va fi depusă, simbolic, o drujbă poleită.

S-a scandat “Pădure pentru toți, nu pentru hoți!”, “Hoții de aer!”, “Stop mafiei lemnului!”, “Drujba corupe, pădurea dispare!”, “Pădurea noastră nu e marfa voastră!”, “Vrem SUMAL [sistemul de monitorizare a tăierilor – n.r], nu lemn ilegal!”, “Ieșiți din casă dacă vă pasă!” sau “România, trezește-te!”.

Nemulțumiți că statul le este complice hoților de lemne, manifestanții s-au declarat solidari cu pădurarii, tot mai adesea victime ale hoților de lemn și braconierilor.

În ultimii ani, 6 silvicultori au fost uciși pe când apărau pădurea.

Pe traseu, participanții au huiduit în fața sediului Primăriei Capitalei, condamnând planurile edilului Gabriela Firea de a transforma Parcul Cișmigiu.

Protestul este organizat de către Greenpeace Romania, DeClic și Agent Green.

“Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urmă lor rămân versanți dezgoliți, inundații dezastruoase, zone deșertificate, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) și protecția strictă a pădurilor seculare din România!”, anunță organizatorii.

Potrivit lor, anual, dispar 20 de milioane de metri cubi de lemn din pădurile României.

 

Organizatorii protestului au o listă de revenicări:

  • Spunem STOP tăierilor ilegale! Ieşim în stradă pentru a cere Ministerului Apelor şi Pădurilor să modernizeze urgent SUMAL
  • Vrem protecţia reală a pădurilor seculare şi a biodiversităţii pe care o găzduiesc!
  • Vrem ca revendicările de mai sus să fie priorităţi zero pentru orice nou Ministru al Pădurilor!

Marșuri similare au fost anunţate în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate.

La Cluj-Napoca, sute de persoane s-au adunat pe Bulevardul Eroilor, unde au aprins lumânări în onoarea pădurarilor uciși.

La Iași, mulțimea s-a strâns în Piața Unirii și a pornit spre Palatul Culturii. Printre manifestanţi se numără deputatul PNL Costel Alexe, propus ministru al Mediului.