Confidenţialitate

București: Șoferul agresiv, lăsat în libertate condiționată pentru că nu sunt “îndeplinite” condițiile arestării preventive

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a explicat de şoferul agresiv, care nu a oprit la semnalul poliţiştilor bucureșteni și i-a sfidat pe aceștia fugind cu mașina de la fața locului, este cercetat sub control judiciar.

Procurorul de caz a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de Procedură Penală pentru propunerea de consemnare la domiciliu sau arestare preventivă.

Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea din dosar, anume tulburarea ordinii şi liniştii publice, este mai mică de 5 ani.

“La data de 26.10.2022, organele de poliţie din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253 C. pen. şi tulburare a ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 C. pen. În urma dispunerii, la data de 27.10.2022, de către organele de poliţie judiciară, a efectuării în continuare a urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, măsură confirmată de procurorul de caz, organele de cercetare penală din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră au dispus reţinerea persoanei cercetate pentru o durată de 24 de ore, de la data de 27.10.2022. În raport de infracţiunea de distrugere, precizăm că acţiunea penală nu a putut fi exercitată, având în vedere că nicio persoană nu a formulat plângere prealabilă”, se precizează între-un comunicat.

“Din probele administrate în cauză a rezultat că, la data de 26.10.2022, în jurul orei 19:00, prin comportamentul său, concretizat în violenţe îndreptate împotriva persoanelor şi bunurilor şi în atingeri grave aduse demnităţii lucrătorilor de poliţie şi jandarmilor, persoana cercetată a tulburat ordinea şi liniştea publică. Prin referatul organelor de poliţie din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră s-a propus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de această persoană pentru o durată de 60 de zile.

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti din 28.10.2022 s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de persoana fizică cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 C. pen., pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 28.10.2022”, a adăugat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Potrivit anchetatorilor, în cadrul controlului judiciar, individul trebuie să respecte mai multe obligaţii, printre care aceea de a nu conduce vehicule pentru care legea impune deţinerea unui permis de conducere şi să nu părăsească România, decât cu încuviinţarea prealabilă.

“Referitor la dispunerea unei măsuri preventive în cadrul procesului penal, precizăm că, în raport de pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice (respectiv închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă), procurorul de caz a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală pentru a se adresa judecătorului de drepturi şi libertăţi în vederea dispunerii măsurii arestului preventiv sau a arestului la domiciliu (pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea cercetată este mai mică de 5 ani).

La acest moment procesual, organele de cercetare penală, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, efectuează cercetări pentru justa lămurire a situaţiei de fapt şi de drept”, se mai notează în comunicat.

Miercuri seară, un tânăr a fost oprit în trafic după ce încălcase mai multe reguli de circulaţie în zona Tineretului. Individul a refuzat să legitimeze şi să coboare, sfidând oamenii legii și demarând în trombă.

Fugarul și-a abandonat bolidul și a fost găsit după o noapte de câutări.