București – Peste 500 de persoane cer demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea

Câteva sute de manifestanţi au plecat în marş din zona fântânii de la Universitate spre sediul Ministerului Afacerilor Interne, scandând „Jos Oprea, „Demisia” şi „Solidaritate”, după ce au ţinut un moment de reculegere pentru poliţistul Bogdan Gigină.

Protestatarii au început să se adune de la ora 14.00 în zona fântânii de la Universitate, numărul acestora ajungând, după o oră, la câteva sute.

În jurul orei 15.00, după mai multe scandări prin care au cerut demisia ministrului Gabriel Oprea, dar şi a premierului Victor Ponta şi au huiduit „politicenii şi găştile lor de partid”, manifestanţii s-au încolonat şi au plecat spre sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Acolo, jandarmii au împiedicat accesul protestatarilor pe trotuarul din fața ministerului, iar manifestanții se îndreaptă acum spre Palatul Victoria:

12063804_10153407542488462_2816537516712371615_n

Oamenii au scandat „Solidaritate”, având braţele ridicate şi cu pumnii strânși, dar şi „General izmană, arzi gazul de pomană”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „Generale, generale, gros obrazu lu’ matale”. Aceştia au afişat şi mesaje pentru PNL şi PSD – „Voi sunteţi de vină pentru că această lipitoare (UNPR) există”.

Claudiu Crăciun, care a venit cu o portavoce la protest, a spus că „Piaţa Universităţii a făcut mulţi politicieni să tremure, azi e rândul lui Gabriel Oprea”.

„Aveam senzaţia de anii ’80, când venea Ceauşescu pe Calea Victoriei şi se bloca tot. Pe 27 septembrie, la 11 noaptea, am fost martor cum i-au făcut pârtie lui Oprea să meargă acasă, fix în acelaşi loc. Şi era să se întâmple un alt accident. Ploua, nu se auzea fluierul poliţiei şi un şofer a intrat în intersecţie. Era să îl lovească. Iar bietului om i-au luat şi carnetul”, a spus unul dintre protestatari.

Oamenii care au venit la protest au foi pe care scrie „Interesul naţional nu e Oprea la ciolan”, „Plagiatori şi aroganţi, dar cu girofar” şi „Stop abuzului de putere”.

O tânără a venit la protesat cu un banner pe care scrie, pe o parte, „Demnitar fără demnitate”, iar pe cealaltă parte este un desen cu un poliţist cu cască de motociclist pe cap, pe fundal negru, sub care scrie „Je suis Bogdan Gigină”.

Manifestanţii spun că acţiunea nu este una organizată, ci este o formă de protest a oamenilor care vor să condamne „abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere”.

Aceştia cer demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuz de funcție în folosirea ilegală a coloanelor oficiale şi solicită Parlamentului să înceapă o anchetă privind folosirea coloanelor oficiale în trafic.

„Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de interne şi vice-premier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei. Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă. Împreună spunem NU abuzului de putere”, potrivit mesajelor de pe reţelele de socializare prin care a fost anunţată acţiunea de la Universitate.

În mesaj se mai arată că este de condamnat şi „indolenţa autorităţilor locale şi regiilor în ce priveşte lucrările publice, semnalizarea corespunzătoare a acestora și închiderea șantierelor imediat după finalizarea intervențiilor”.

Acţiuni de protest la adresa ministrului Gabriel Oprea sunt anunţate, duminică, şi la Cluj-Napoca.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS