Confidenţialitate

București: Gabriela Firea vrea mai multe „activități de alimentație publică” în parcurile istorice Cișmigiu, Herăstrău și Carol

Terase și restaurante au apărut extrem de multe în parcurile bucureștene, chiar în zonele care sunt destinate spațiului verde. Ce sunt mai greu de găsit: toaletele și cișmelele. Cu toate acestea, primarul general consideră că trebuie încurajate astfel de „activități de alimentație” în parcuri și se declară convinsă că doamna premier Viorica Dăncilă o va susține.

 

În anumite zone din parcurile monumente istorice Cişmigiu,  Herăstrău, Carol ar putea răsări noi terese, restaurante sau zone amenajate temporar și dedicate alimentației. Este dorința primarului general Gabriela Firea a făcut declarații pe această temă, vineri, 20 aprilie 2018, în timpul unui eveniment desfășurat la Parlament, Wine & Street Food Forum.

„Altă situaţie pentru care încercăm să găsim un cadru legislativ şi sunt convinsă că doamna prim-ministru va fi deschisă, aşa cum a fost de fiecare dată, ca în grupul de lucru interministerial să găsim soluţia cea mai bună ca în parcurile declarate monumente istorice să se poată desfăşura totuşi activităţi de alimentaţie publică, lucru interzis în acest moment şi e de înţeles, pentru că sunt monumente istorice, în anumite zone care nu afectează arborii seculari.” Gabriela Firea

De asemenea, Gabriela Firea consideră că în anumite zone din parcurile istorice se pot organiza diverse evenimente, cum ar fi găzduirea chioșcurilor pentru festivaluri de street food.

Dacă astfel de evenimente ar fi încurajate, numărul de turiști ar putea crește, apreciază primarul general.

„(…)sunt zone în Cişmigiu, Parcul Herăstrău, Parcul Carol, unde se pot desfăşura astfel de activităţi sau evenimente de street-food fără a afecta arborii seculari şi fără a îngreuna sau a elimina în totalitate acest tip de activitate care este extrem de apreciată de turişti şi bucureşteni”. Gabriela Firea

O analiză realizată de Hotnews arată că în ultimii 15 ani majoritatea construcțiilor (wc-uri, chioșcuri, terase) din cele mai importante parcuri bucureștene – Cișmigiu, Herăstrău, Carol, Tineretului, Lumea Copiilor – au fost vândute de Primăriile de sector pe sume de nimic, iar în locul lor au apărut restaurante de lux și terase care au crescut de la an la an.

În 2016, site-ul de știri Hotnews prezenta o investigație despre terasele din parcurile bucureștene și un inventar al acestora.

În parcul Herăstrău funcționează în prezent peste 20 de terase și restaurante și mai multe chioșcuri.

În acest context, trebuie amintit că Gabriela Firea a cerut  în urmă cu doi ani Administrației Lacuri Parcuri și Agrement să înceteze toate contractele încheiate cu  firme în urmă cărora au apărut în parcuri  terase și restaurante. De asemenea, primarul general a anunțat că o comisie va inventaria numărul de terase și contractele aflate în derulare. Deși a promis că vor fi oprite toate afacerile ilegale din parcuri, rezultatele nu au apărut până acum.