Confidenţialitate

București: Criza gunoaielor din Sectorul 1, din nou în analiza prefectului

Prefectul Capitalei organizează, joi, o nouă întâlnire pe tema gunoaielor din Sectorul 1.

Primarul Clotilde Armand a reluat solicitarea de declarare a stării de urgență.

În urmă cu o lună, Alin Stoica a respins cererea edilului, aflat în conflict cu firma de salubrizare Romprest.

“Am luat legătura cu toate instituțiile abilitate. Astăzi voi avea o întalnire. Și astept un răspuns și de la Direcția de Sănătate Publică (DSP)”, a declarat prefectul la Antena 3.

“Știu că sunt acumulari de deșeuri, in special cele de stradă, care provin de la cetățenii iresponsabili, care în loc sa plătească pentru colectarea acestui gunoi (de către Romprest – n. red.) îl arunca pe stradă”, a adăugat prefectul.

Într-o postare pe Facebook, Clotilde Armand a prezentat detalii dintr-un audit al inspectorilor Ministerului Finanţelor despre contractul cu Romprest.

“După Curtea de Conturi și ANRSC, o nouă instituție a statului îmi dă dreptate.
Nu știu dacă vă mai amintiți însă primul lucru făcut atunci când am intrat în primăria a fost să încep un audit la Primăria Sectorului 1. În urmă cu 8 luni de zile am solicitat Ministerului de Finanțe (condus la vremea aceea de dl. Florin Cîțu) să ne ajute și să trimită o echipă de inspecție de la Direcția Economico-Financiară pentru a verifica gestiunea fondurilor publice din Sectorul 1.

Astfel, timp de 6 luni de zile Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe a verificat ce s-a întâmplat cu fondurile publice din Sectorul 1. Iar astăzi a sosit procesul verbal al controlului și recunosc că nu mă așteptam ca dimensiunea furtului din bani publici în Sectorul 1 să fie la acest nivel. Controlul inspectorilor de la Finanțe a scos în evidență contractul de delegare a gestiunii prestări servicii de salubrizare J077/S/30.08.2008 cu Compania Romprest Service S.A.

Vă prezint aici câteva date relevante ale controlului, date care ar trebui luate în seamă de toate autoritățile și instituțiile abilitate:

– ’’Contractul de delegare a fost atribuit printr-o procedură pe care Sectorul 1 a pregătit-o și derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate. Încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și plătite de Primăria Sector 1 din fonduri publice fără bază legală și contractuală’’;

– ’’Prin Actul adițional nr. 11, fără număr de înregistrare la Primăria Sectorului 1 și la Romprest, încheiat în data de 16.09.2019, tarifele au fost modificate în sensul creșterii, fără bază legală și/sau contractuală’’;

– ’’Consecința economică este reprezentată de prejudicii aduse fondurilor publice din bugetul local al Sectorului 1 în valoare de 243.896.931 lei. Sectorul 1 va recupera creanța bugetară în valoare de 243.896.931 lei, de la Romprest și de la persoanele răspunzătoare’’;

– ’’Astfel spus, Romprest reclamă că Sectorul 1 nu ar raporta toate sumele pe care Romprest consideră că Sector 1 le-ar datora către Romprest. Ori, în contextul în care Sector 1 a plătit către Romprest fără bază legală și contractuală, în sarcina Romprest regăsindu-se o creanță a bugetului local în valoare de 243.896.931 lei, reclamația Romprest, conform căreia Sector 1 nu ar raporta toate ca plăți restante valoarea tuturor facturilor emise, nu poate fi luată în calcul’’;

– ’’Faptele descrise mai sus, efectuate cu nerespectarea prevederilor legale pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute și sancționate de art. 242 și art. 297 din Codul Penal’’.

Aceasta este realitatea, dragi locuitori. Pe cifre, pe date și pe fapte. Dacă unii au preferat să ascundă gunoiul sub preș, vă anunț că noi am început de când am sosit în primărie o curățenie sănătoasă. Voi înainta procesul verbal către DNA pentru că există deja un dosar. De asemenea, Direcția Economico-Financiară a înaintat că organele de urmărire penală raportul.

Cine trebuie să plătească pentru acest jaf din bani publici trebuie să o facă. Politicieni, funcționari și diverse autorități care au ales să nu vadă realitatea. Nimic din ce facem nu este în zadar. Chiar dacă compania de salubrizare continuă șantajul lăsând voit gunoiul pe străzile din Capitală, noi vom merge până la capăt. #NiciUnPasÎnapoi

PS: Am uitat să vă spun ceva important: Ministru de Finanțe interimar este tot dl. Cîțu. Iar procesul verbal al controlului efectuat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară avea nevoie și de semnătura lui sau de aprobarea lui. Mulțumim”, a notat primarul.