București: Câteva zeci de persoane mai protestează la ora 3 în fața Guvernului

Zeci de mii de oameni au protestat, marți spre miercuri noapte, în București și în marile orașe după ce Guvernul a adoptat, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale

La ora 3, câteva zeci de persoane mai protestau în Piaţa Victoriei, în fața clădirii Guvernului.

Jandarmii au început să strângă dispozitivul desfăşurat pentru păstrarea ordinii.

În această noapte, în Capitală, aproape 15.000 de oameni au ieşit în stradă, după ce Guvernul a adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, a anunţat, la finalul şedinţei Cabinetului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache. În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale.

După ora 01.00, Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu, marţi seară, privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.

Ministrul Justiției a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancționat penal.

„Nu este sancționat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează și nu mai este sancționat penal. Asta ne-a recomandat și Curtea, să stabilim un cuantum. Ținând cont de condițiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanța putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitați în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro și atunci, în aceste condiții, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu… Nu, l-am reglementat mai bine și l-am pus în concordanță cu decizia Curții”, a precizat Florin Iordache, Ministrul Justiției.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS