București – candidați cu probleme

Mai mulți lideri politici candidează la alegerile parlamentare în București în pofida dosarelor penale în care sunt anchetați pentru fapte de corupție.

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, actualul președinte al Senatului, este trimis în judecată într-un dosar pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

E vorba de dosarul în care a fost audiat ca martor de procurorii care anchetau retrocedarea ilegală a fermei Băneasa și a pădurii Snagov.

Călin Popescu Tăriceanu candidează pentru un nou mandat de senator în București, fiind primul pe lista ALDE la Senat.

Fostul președinte Traian Băsescu este primul pe listele PMP Bucureşti la Senat, deşi are un dosar penal. Fostul preşedinte este acuzat de spălare de bani de procurorii de la Parchetul General, după ce în perioada octombrie 2000-mai 2005 a încheiat, în mod presupus ilegal, mai multe contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile.

Bucureşti – lista candidaţilor la alegerile parlamentare 2016

Dosarul în care este vizat Traian Băsescu a fost deschis în urma a două sesizări:  una a Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și o alta a Grupului de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică. Potrivit procurorilor, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit aproape 1 milion și jumătate de lei în numerar. Proveniența banilor nu a fost justificată, spun anchetatorii.

La aceeaşi dată, în același birou notarial, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat o suprafaţă egală de teren situată la aceeaşi adresă, pentru care a plătit un preţ de 3 ori mai mare, respectiv preţul pieţei. În octombrie 2002, fostul președinte i-a vândut suprafața cumnatei lui Costel Căşuneanu, cu 12 milioane de lei.

O parte din suma obţinută ar fi fost transferată apoi în contul fiicei sale, Ioana Băsescu.

Eugen Tomac este un alt candidat cu probleme penale, dar candidează la Camera Deputaților de pe listele PMP București.

Eugen Tomac este acuzat de procurorii de la Parchetul General pentru abuz în serviciu. Dosarul are legătură cu modul în care au fost cheltuiți bani publici, pe vremea când Eugen Tomac era la conducerea  Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Ecaterina Andronescu deschide lista de candidați PSD pentru Senat în București, deși este urmărită penal în două dosare.

În dosarul Microsoft, Ecaterina Andronescu este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Faptele ar fi fost comise în perioada în care aceasta a fost ministru al Educaţiei. În al doilea dosar, Ecaterina Andronescu este anchetată pentru atribuirea ilegală a unor contracte de către Ministerul Educaţiei.

Și Elena Udrea își mai dorește un mandat de deputat. Fostul ministru al Turismului și-a depus candidatura ca independent.

Elena Udrea este judecată în prezent în dosarul Gala Bute, dar este cercetată pentru infracțiuni de corupție și în alte dosare penale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS