Confidenţialitate

Brigada multinațională NATO va funcționa în primăvara anului viitor

Peste 3.000 de soldați români, la care se vor adăuga cei din alte țări membre NATO, vor face parte din Brigada Multinațională care va funcționa pe teritoriul României din primăvara anului viitor.
Două state membre NATO – Bulgaria și Polonia – au confirmat participarea la brigada multinațională din România. Cu alte 4 se poartă negocieri – a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Brigada Multinațională se va așeza pe un pivot reprezentat de o brigadă românească existentă. Nu aș putea preciza unde este amplasată, dar ea există, este la un nivel de pregătire foarte ridicat după standardele NATO și e echipată cu tehnică modernă de luptă. Nivelul ei de încadrare este de peste 3.000 de militari.”

Însă, noua brigadă multinațională obligă România la eforturi suplimentare pentru modernizarea Armatei. Anul acesta se va investi pentru întărirea forțelor navale și aeriene. Se pregătește déjà modernizarea celor 2 fregate cumpărate din Marea Britanie în 2003. Din nou, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“La 18 iulie a fost termenul de depunere a ofertelor. Acum examinăm ofertele trecute de etapa a doua. Spre finalul verii va vom anunta rezultattul final. Au fost reținute 4 companii, printre care și consorțiul turco-român.”

Un rol important în modernizarea Armatei îl are și faptul că, din 2017, Ministerul Apărării va primi timp de 10 ani 2 % din Produsul Intern Brut.

Înființarea Brigăzii Multinaționale a fost stabilită la summitul NATO de la Varșovia de luna trecută pentru a întări securitatea nord-atlantică în zona Mării Negre. Asta presupune că, pe Romania va fi loc de antrenament pentru trupele Alianței NordAtlantice .

În ce privește posibilitatea ca Turcia să participle cu trupe la brigada multinațională, ministrul apărării a declarat că această țară contribuie cu o mare unitate doar la comandamentul multiannual de divizie Sud-Est al NATO, înființat anul trecut la București.