Confidenţialitate

BREXIT: Perioada de tranziție se va încheia la 31 decembrie

„Am luat act de decizia Regatului Unit de a nu solicita prelungirea perioadei de tranziție.

Prin urmare, perioada de tranziție se va încheia la 31 decembrie 2020, conform dispozițiilor Acordului de retragere.

Însă am convenit că este nevoie de un nou impuls.

Am sprijinit, așadar, planurile negociatorilor-șefi de a intensifica discuțiile în luna iulie și de a crea condițiile propice încheierii și ratificării unui acord înainte de sfârșitul anului 2020.

Acestea ar trebui să includă, dacă este posibil, ajungerea rapidă la o înțelegere comună a principiilor care stau la baza oricărui acord.

Ne-am subliniat intenția de a continua să depunem eforturi pentru a construi o relație care să funcționeze în interesele cetățenilor Uniunii Europene și ai Regatului Unit”, declară președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) a fost finalizat la 31 ianuarie 2020. Pe cale de consecință, Acordul de retragere ratificat de ambele părți a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pe parcursul căreia Regatul Unit va respecta, în continuare, acquis-ul european, inclusiv Politica comercială a UE.

În același timp, pe durata perioadei de tranziție, Regatul Unit nu va participa la mecanismul decizional și nu va mai fi reprezentată în instituțiile UE, dar va păstra toate drepturile și obligațiile ce revin unui stat membru.