Brazii naturali s-au scumpit înainte de Crăciun în piețele centrale din București

Cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, brazii s-au scumpit în târgurile din centrul Capitalei. Un brad natural adus din import ajunge să coste  și 500 de lei. Așa că bucureștenii au luat la rând târgurile din cartiere în căutarea celui mai potrivit brad de Crăciun.

„Caut un brad pentru a-l împodobi pentru că de sărbători va veni Moș Crăciun”, sune Anastasia.  Are șase ani și a venit să aleagă chiar ea bradul de Crăciun. Îl caută, îl mângâie și îl măsoară, să nu fie cu mult mai înalt decât ea, ca să îi poată pune singură steaua.

În târguriule de brazi din carierele bucureștene, cele două zile dinaintea Crăciunului sunt zile pline.

„E o tradiție să îl împodobesc pe 24 decembrie și din păcate nu am timp să îl iau mai devreme. 179 de lei e acesta și cred că merită banii. Am căutat și la piața Academiei și acolo prețurile sunt cam cu 100 de lei mai mari”, spune un cumpărător.

Dacă în centrul Capitalei, un brad costă și 500-600 de lei cu o zi înainte de Ajun, în cartiere, prețurile sunt ceva mai mici. Chiar și așa, un brad de import mai ieftin de 100 de lei se găsește cu greu.

„Față de cele afișate, așa cum se vede pe panou – 59, 69, 79 de lei -, prețurile pornesc de la 99. Asta e. Trebuie să luăm un brad!”, se resemnează unul dintre cumpărătorii de ultim moment.

Comercianții spun că începutul lunii decembrie a venit cu prețuri mai mici. Cu cât se apropie sărbătorile oferta a scăzut, iar costul a crescut în medie cu 10 lei de la o săptămâna la alta.

Anul acesta, cererea de brazi naturali a fost ceva mai mare, însă românii îi preferă în continuare pe cei danezi.

„Arată mult mai bine, rezistă mult mai mult. Iar anul acesta se caută brazii mici. Acesta e cuvântul pe care l-am auzit cel mai des anul acesta – mic-, din lispaă de spațiu”, explică un comerciant.

Brazii rămași în târguri mâine seară vor fi donați sau vor lua drumul Republicii Moldova, unde se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS