Confidenţialitate

BRAȘOV: Trei licee, amendate de CNCD pentru că obligau elevii cu medii sub 7 sau 8 să se transfere

Colegiile naționale ”Andrei Șaguna”, ”Doctor Ioan Meșotă” și ”Grigore Moisil” din Brașov au fost amendate de Consiliul pentru Combaterea Discriminării cu câte 2.000 de lei, pentru că au condiţionat continuarea cursurilor de obţinerea anumitor medii: nu mai mici de 8 la purtare și de 7 la Limba română şi  Matematică.

Scandalul a apărut acum un an, când Ministerul Educaţiei a calificat drept abuzivă “regula mediei de 8” de la Braşov și a cerut verificarea  tuturor regulamentele şcolare.

Ministerul Educatiei declara, la vremea respectivă, că aceste prevederi contravin legii și că stabilirea unei medii minime la anumite discipline reprezintă, de fapt, o încălcare a dreptului la educaţie.

De cealaltă parte, atât directorul Colegiului “Andrei Şaguna”, cât şi asociaţia de părinți a liceului spuneau  că prevederea referitoare la medie ar fi fost introdusă în urmă cu 18 ani şi de fiecare dată când regulamentul şcolar a suferit modificări au fost consultaţi atât elevii, cât şi părinţii şi profesorii.

Mai mult, părinții o considerau bună pentru că a ajutat la menţinerea calităţii educaţiei în colegiu. Nu de aceeasi parere au fost reprezentanții Consiliului Naţional al Elevilor, care au sustinut că, de fapt, era o formă voalată de exmatriculare a unor școlari care nu s-au ridicat la „standardele” unor directori.