Confidenţialitate

Brașov: Noua tulpină indiană, descoperită într-un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții

Sunt 8 persoane care au sosit din India iar pentru 5 s-a primit confirmarea de COVID, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Rezultatele analizelor indică faptul că o persoană ar fi fost infectată cu o variantă „indiană”, însă diferită de cea care a provocat situația complicată din India.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile împreună cu Direcția de Sănătate Publică Brașov și Institutul „Cantacuzino” investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.

Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

Un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană” a virusului în cazul unei persoane în vârstă de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

La data recoltării, la 26 aprilie, pacientul era simptomatic (prezenta tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, varianta menționată diferă de cea care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

DSP Brașov a început o anchetă epidemiologică, aflată în desfășurare, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod, în general fiind vorba despre forme clinice ușoare.

La Europa FM, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, Beatrice Mahler, spune că, dacă focarul e ținut bine sub control, nu sunt motive de îngrijorare:

„Cred că trebuie să fim atenți ca la orice tulpină care începe să circule pe teritoriul României. Este extrem de  importantă ancheta epidemiologică, izolarea cazurilor, a contacților și testarea acestora, tocmai pentru a izola cât mai bine acest focar.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În plus, vaccinarea asigură protecția împotriva mai multor tulpini de coronavirus, mai spune Beatrice Mahler:

„Până în acest moment nu avem date care să ne infirme că vaccinarea nu ar aduce imunitate și pentru această tulpină. (…) În România nu avem tulpini care să circule și pentru care vaccinurile pe care le avem în România să nu ofere protecție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.