Brașov: Asistent social cercetat pentru modificarea unor dosare de adopții

Un asistent social din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, a fost plasată sub control judiciar, pentru că a primit bani de la mai multe familii cărora le-a promis urgentarea dosarelor.

Procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea lui Şimandan Lucica-Adriana, asistent social în cadrul DGASPC Braşov, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

La sfârșitul lunii septembrie, magistrații au solicitat Direcţiei pentru Protecţia Copilului punerea la dispoziție a 12 dosare de familii și a 15 dosare de copii supuse procedurilor de adopţie, dosare ce fuseseră finalizate în 2016.

„Începând cu anul 2012, inculpata, în calitate de asistent social în cadrul DGASPC Braşov, membru al echipelor de evaluare pentru procedurile de adopţie, a pretins şi primit de la familii interesate, direct sau indirect, bani sau alte foloase, în scopul preluării cererilor de adopţie”, arată DIICOT.

Procurorii precizează că femeia avea influenţă asupra modalităţii de obţinere a atestatului de potenţial adoptator, ori asupra modalităţii de selecţie din cadrul listei cu adoptatorii şi le promitea celor care plăteau urgentarea procedurilor.

De asemenea, femeia a primit bani şi alte foloase sub pretextul că are influenţă asupra altor funcţionari cu atribuţii în procesul de adopţie, în scopul urgentării procedurilor specifice.

„Astfel, inculpata a determinat-o pe suspectă, consilier superior la DGASPC Covasna – Serviciul Adopţii, să falsifice un raport de evaluare a capacităţii de a adopta a unei familii adoptatoare, atestând date necorespunzătoare adevărului, respectiv, menţionarea faptului că familia locuia în fapt în Sfântu Gheorghe, într-un apartament care îndeplinea condiţiile necesare pentru a creşte un copil precum şi menţionarea faptului că pentru evaluare au fost prezente rudele familiei”, mai arată DIICOT.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Brașov, instituţia va lua toate măsurile legale care se impun în acest caz, inclusiv suspendarea raporturilor de serviciu pe perioada cercetărilor.

Femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preventivă, iar cercetările continuă.

Corespondentul Europa FM, Cristina Nica:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS