BRĂILA: Culturile de porumb, puternic afectate de un dăunător rezistent la insecticide

Culturile din sudul judeţului Brăila şi din Insula Mare a Brăilei sunt puternic afectate de apariţia răţişoarei – o insectă dăunătoare.

 

La Viziru, de exemplu, cel puțin 300 de hectare cultivate cu porumb sunt compromise total. Fermierii de acolo se plâng de faptul că insecta a devenit foarte rezistentă la substanțele cu care stropesc culturile.

Dacă în anii trecuți, insecta crea probleme îndeosebi culturilor de porumb, anul acesta, ea a făcut ravagii și în lanurile de grâu sau floarea soarelui. Fermierii din Insula Mare a Brăilei, dar și din celelalte zone afectate de invazia rățișoarei sunt unanim de acord că este cel mai puternic atac din ultimii 10 ani.

Rățișoara sau gărgăriţa porumbului (Tanymecus dilaticolis) este o insectă care trăiește în pământ, are 6 până la 8 milimetri lungime și preferă zonele calde.

Când plantele încă nu sunt la maturitate, acest dăunător le retează practic, producând distrugerea în masă a culturii. Ȋn faze mai înaintate de vegetaţie, insecta atacă doar frunzele, în lateral.

Este considerată un dăunător al porumbului, dar insectele adulte migrează de la cultura de porumb la cea de floarea soarelui.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS