Botoşani: După un deceniu şi zeci de milioane de lei cheltuite, cel mai mare parc de agrement din Moldova nu are un termen de finalizare – AUDIO

Este vorba de un parc de agrement de pe un deal de lângă oraș, întins pe 48 de hectare – un proiect inițiat în 2007 și care încă nu are un termen de finalizare clar, deși a înghițit până acum peste 63 de milioane de lei – adică vreo 14 milioane de euro.

Subiectul e documentat pe larg în Adevărul.

Ideea a fost lansată în 2007, când primarul vremurilor a anunțat construcția unui aquapark cu piscină acoperită, piscine în aer liber, patinoare, râu artificial pentru river rafting, plajă, terenuri pentru patinaj cu role, terenuri pentru fotbal, tenis de câmp, baschet dar şi instalaţii de Aqua Park cu trambuline şi tobogane speciale.

În proiect, parcul este prevăzut cu numeroase alei pentru promenadă, piste speciale pentru biciclete, dar şi spaţii de joacă. În interiorul bazei de agreement a fost proiectat inclusiv un amfiteatru.

Acest parc urma să fie făcut pe dealul Cornișa, care “este un versant cu puternice alunecări de teren, despădurit şi situat vizavi de cimitirul oraşului, oferind viitorilor turişti o privelişe morbidă, cu parastase şi cruci”.

Primăria a făcut un buget de 87 de milioane de lei pentru construcție, din care jumătate ar fi urat să fie luați din fonduri europene.

Din cauza nenumăratelor  întârzieri și răzgândiri, primăria a trebuit să dea înapoi banii europeni și să se împrumute suplimentar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În anul 2014, Primăria Botoşani se împrumuta cu 24 de milioane de lei, de pe piaţa bancară, pentru a acoperi cheltuielile de cofinanţare a parcului regional. În 2016, Primăria a mai împrumutat de la bănci încă 12 milioane de lei, tot pentru zona de agreement de la Cornişa.

Până acum a cheltuit 63 de milioane de lei și nu e gata.

Sunt angajaţi în jur de 30 de oameni cu salarii între 1.300 şi 3.500 de lei. Parcul are şi un director, cu un salariu de 3.500 de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS