Confidenţialitate

Botoșani: Comuna Dimăcheni, cea mai săracă din judeţ şi cu cei mai mulţi cetăţeni de onoare | AUDIO

Cea mai mică, cea mai săracă din judeţ şi cu cei mai mulţi cetăţeni de onoare, aşa ar putea fi descrisă comuna Dimăcheni, din judeţul Botoşani.

La cinci zile după ce a pierdut alegerile, primarul a propus, iar Consiliul Local a aprobat, ca nici mai mult, nici mai puţin decât 35 de persoane, printre care apropiaţi şi rude de-ale primarului, să devină cetăţeni de onoare. E o decizie controversată, inclusiv din punct de vedere legal.

La Dimăcheni, din totalul de nouă consilieri locali, opt sunt de la acelaşi partid cu primarul. De la PSD. Aşa că propunerea acestuia a trecut fără probleme. Mai ales că, din cei nouă consilieri, patru au devenit şi ei cetăţeni de onoare. Deci, practic, s-au votat singuri. Şi primarul e cetăţean de onoare, propus de un consilier, în urmă cu câţiva ani. Şi clopotarul satului. Primarul Ştefan Iordache, care a condus comuna 16 ani, continuă lista.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Despre toţi, primarul spune că au merite importante în viaţa comunei. Secretarul Primăriei nu a semnat, însă, hotărârea prin care cei 35 devin cetăţeni de onoare. E ilegală, spune ea. Ca urmare, prefectul o va ataca în contencios.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Titlul de cetăţean de onoare, spune primarul din Dimăcheni, încă în funcţie pentru o săptămână, este unul simbolic. Dar, potrivit hotărârii de Consiliu, persoanele respective nu plătesc impozite sau taxe locale.

Foto: primaria-dimacheni.ro