Confidenţialitate

Gândacii care întârzie autostrata Pitești-Sibiu ar putea fi ademeniți cu feromoni în altă zonă | AUDIO

Controverse privind gândacii care ar fi pus în pericol finanțarea autostrăzii Pitești-Sibiu cu bani de la Comisia Europeană.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că România ar putea propune mutarea speciei de gândac “Morimus Funereus” de pe traseul acestei autostrăzi cu ajutorul feromonilor.

În schimb, alți experți care pregătesc răspunsul către Comisia Europeană, spun că această specie de gândaci va fi păstrată în zonă.

Marius Costin Nistorescu, membru al echipei care a realizat studiul de evaluare – și care a lucrat la răspunsul ce va fi trimis Comisiei Europene:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Între măsurile pentru protejarea gândacilor din zonă se numără instalarea unor panouri de protecție în dreptul viitoarei autostrăzi, mai spun experții.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Morimus Funereus” este cunoscut popular ca „gândacul croitor de stejar și fag” și trăiește în mai multe țări, pe lângă România, în Macedonia, Belgia și Germania.

Recent, ministrul Fondurilor Europene amintea că și alte țări au avut probleme cu diverse animale la realizarea unor proiecte.

Între acestea, o specie de hamster și una de gândaci, care se aflau în zona gării din Stuttgart.

Amintim, după ce Guvernul a trimis, în octombrie, solicitarea de finanțare, Comisia Europeană a cerut explicații suplimentare României în decembrie privind modul în care vor fi afectate mai multe specii de animale, plante și insecte din cele 11 situri care se află pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești.