Confidenţialitate

Bolnavii din spitalele din București vor primi mâncare de mai mulți bani. Alocațiile s-au majorat

Alocaţiile de hrană pentru unităţile aflate în administrarea ASSMB se vor majora cu 50% faţă de nivelul prevăzut în HG 851/2018, după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat luni un proiect de hotărâre pe această temă.

HG 851/2018 prevede alocaţii de hrană cu valori cuprinse între 5 şi 20 de lei/zi, suma variind în funcţie de afecţiunea şi vârsta pacienţilor.

Potrivit actului normativ, nivelul alocaţiilor poate fi majorat de către unităţile administrativ-teritoriale pentru spitalele aflate în subordinea lor, cheltuielile suplimentare urmând să fie suportate din bugetele proprii.

“Având în vedere creşterea preţurilor la mărfurile alimentare în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, este necesară majorarea nivelului actual al alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti şi administrarea ASSMB”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Pe 19 aprilie 2018, CGMB a luat o decizie similară, tot la propunerea primarului general Gabriela Firea. Atunci a fost majorat cu 50% nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice aflate în administrarea ASSMB, faţă de nivelul prevăzut în HG nr. 665/2016. Bugetul estimat pentru majorarea respectivă era de 5.523.000 de lei.

Înainte de a se trece la votarea proiectului de hotărâre în integralitatea sa, Alexandru Gâdiuţă, consilier general USR, a propus un amendament ce prevedea majorarea cu 100% a nivelului alocaţiilor de hrană din unităţile sanitare publice aflate în administrarea ASSMB faţă de nivelul prevăzut în HG 851/2018, însă acesta nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi adoptat.