Confidenţialitate

Bolnavii de hepatită nu primesc tratamentul de care au nevoie | AUDIO

Aproape 18.000 de bolnavi cu hepatita C nu au acces la tratamentul fără interferon.

Contractul în baza căruia Casa Naţională de Asigurări de Sănătate poate deconta tratamentul fără interferon al pacienţilor cu hepatita C a expirat la sfârşitul lunii august.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase a explicat la Europa FM că pacienţii aflaţi în tratament au continuat să-şi primească medicamentele.

Problema a fost cu cei nou intraţi în evidenţe. Ei se află pe o listă de aşteptare. Este vorba de aproape 18.000 de bolnavi.

Mihaela Tănase a explicat de ce a întârziat încheierea contractului care le permitea să beneficieze de tratament.

“A presupus probabil o pregătire mai laborioasă a următoarelor negocieri, care cuprindeau cel mai mare număr de pacienți de pînă acum. Dacă în 2015 au fost 5 800 de pacienți în primele contracte cost-volum iar în 2016, 12 000 de pacienți, în ultimul contract, cel care a expirat la data de 1 septembrie, au fost 13 000 de pacienți. Următoarele contracte vor acoperi 17 800 de pacienți”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Termenul limită pentru încheierea noului contract este 16 decembrie. Însă, în tot acest timp, starea de sănătate a pacienţilor se înrăutăţeşte.

“Intirzierea aplicarii tratamentului genereaza trecerea de la o treapta la alta a complicatiei bolii. Riscul apare si prin faptul ca poate sa apara cancerul hepatic”, a spus la Europa FM Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale  pentru Protecţia Pacienţilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia şefului Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să asigure fondurile necesare prin Programul naţional privind hepatita C şi să sprijine casa de Sănătate pentru încheierea unor noi contracte cu furnizorii de medicamente.

Contactată de Europa FM, fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că în mandatul ei nu a fost o problemă cu tratamentul pacienţilor cu hepatita C – asta deşi bolnavii s-au confruntat cu această problemă tot anul.