Confidenţialitate

Bolnavii de cancer nu vor mai putea face radioterapie la Spitalul Județean din Constanța

Lovitură grea pentru bolnavii de cancer din Constanța. Singurul serviciu de radioterapie din județ și-a încetat activitatea, iar de luni, pacienții vor fi trimiși în alte județe unde listele de așteptare sunt și așa pline.

Activitatea serviciului a fost suspendată după ce aparatulului cu cobalt i-a expirat avizul de funcţionare.

„Începând de luni, activitatea serviciului de radioterapie se suspendă din cauza faptului că autorizaţia de funcţionare emisă de CNCAN expiră. Pe româneşte, această sursă de cobalt are o durată de viaţă dincolo de care nu mai poate fi folosită, nemaiîndeplinind condiţiile fizice pentru a trata pacienţi. Drept urmare, epuizându-se sursa, evident că aparatul nu mai funcţionează şi atunci suspendăm activitatea”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână.

Oficialul a precizat că 10 pacienţi se află în prezent sub tratament. Astfel, s-a luat legătura cu centre private şi de stat din Bucureşti şi Galaţi şi se aşteaptă un răspuns dacă vor putea fi incluşi pe listele acestora.

„Transportul va fi asigurat de noi, dar problema este să fie admişi de centrele din apropiere. Că doar nu o să apelăm la Cluj.”, a precizat Dănuţ Căpăţână.

Managerul Spitalului Judeţean a declarat că în prezent există finanţare pentru un echipament de radioterapie, iar ”conducerea spitalului a decis, după consultare cu Consiliul Judeţean, de a face o procedură de concesiune de servicii de radioterapie. Pentru că radioterapia, ca şi dializa, este unul dintre serviciile care poate fi concesionat unui privat”.

În acest sens a fost deja întocmit şi un studiu de fezabilitate pentru construirea unei centru nou de radioterapie, în curtea spitalului, valoarea investiţiei fiind estimată la aproximativ 10 milioane şi jumătate de euro.