Confidenţialitate

Bolnavii de cancer: Lipsesc de pe piață medicamente esențiale

Semnal de alarmă de la Asociația bolnavilor de cancer: un medicament esențial pentru pacienții care suferă de cancer – lipsește din România de câteva luni.

Bolnavii au ajuns să își cumpere tratamentul din țările vecine sau prin intermediari care le fac rost.

Președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia:

„Situația este critică. Bolnavii se aprovizionează din țările vecine, ca Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova. În România, acest medicament lipsește de câteva luni. Tratamentele se amână, boala se agravează. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Furnizarea de Cisplatin a fost oprită pentru că prețul e prea mic – drept urmare, nu mai este convenabil pentru furnizor.

Situația este similară pentru un alt tratament, Bleomicin, mai spune Cezar Irimia:

„Este un cost mic, care nu implică costuri mari, dar nu se găsește pe piață. Cei care cârmuiesc sistemul de sănătate nu au făcut un studiu atunci când au promis cel mai mic preț la medicamente din Europa. Avem cel mai mic preț, dar nu avem medicamente.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Asociației Bolnavilor de Cancer spune că așteaptă intervenția de urgență a doamnei ministru Sorina Pintea, care cunoaște problema crizei de medicamente pentru bolnavii de cancer.

Situația e semnalată și de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

El le amintește pacienților și medicilor că, în cazul în care au nevoie de un medicament, pot reclama lipsa lui pentru site-ul medicamente-lipsa.ro.

Teoretic, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului ar trebui ofere răspunsuri la toate sesizările.