Confidenţialitate

Bolnavii de cancer de la Institutul Oncologic București acuză lipsa citostaticelor. Managerul explică situația | AUDIO

Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, promite verificări, după ce bolnavii de cancer internați la Institutul Oncologic București au acuzat lipsa citostaticelor. Reprezentanţii pacienţilor spun că situaţia durează de o lună.

În urmă cu o lună, au început să apară sincope în tratamentul bolnavilor de cancer de la Institutul Oncologic București,  acuză președintele Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia:

„Sunt foarte multe medicamente și majoritatea medicamente de bază, ieftine, folosite în schemele de tratament și indispensabileîn schemele de tratament pentru pacienții oncologici.”

Abia miercuri, medicii Institutului Oncologic București au trimis o scrisoare către Consiliul director, prin care aduc la cunoștință lipsa citostaticelor uzuale din farmacia IOB și că nu-și pot trata pacienții.

În schimb, medicii spun că această criză este de 10 zile, nu de o lună.

Sunt două cauze, spune la Europa FM, managerul Institutului, care a preluat mandatul de o lună: vechea conducere nu a încheiat contracte cu furnizorii pentru achizitionarea pe termen lung a citostaticelor, iar a doua problema ar fi faptul că Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la alte spitale care îi îngrijeau și s-au transformat in spitale suport Covid:

„Institutul a funcționat fără a se încheia acordul-cadru pentru materiale sanitare și medicamente, inclusiv pentru medicamente citostatice, timp de cel puțin un an de zile, iar noi, de fiecare dată, a trebuit să repetăm licitații, negocieri, care sunt niște proceduri consumatoare de timp. Din păcate, din cauză că multe unități sanitare s-au închis, Spitalul Sfântul Ioan care are secție de oncologie a fost transformat în spital Covid, și atunci mulți pacienți au venit către noi și problema, din păcate s-a acutizat, pentru că a trebuit să primim mult mai mulți pacienți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență. IoanaMihăilă, noul ministru al Sănătății, spune că va investiga problema:

„Aseară am vorbit cu domnul manager de la IOB și m-a anunțat că e xistă o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica Medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.