Bolile articulare – afecţiuni întâlnite frecvent la cei sedentari, obezi şi persoane vârstnice

Fie că vorbim de persoane tinere, fie că vorbim despre vârstnici, problemele cauzate de afectarea articulațiilor nu pot fi ignorate cu ușurință. Și aceasta pentru că buna lor funcționare este în strânsă legătură cu stilul nostru de viață. Ne ridicăm mai greu din pat sau de pe scaun, mișcările devin limitate și apar durerile. Cartilajele se subțiază și se deteriorează, uneori începând mai devreme de 40 de ani. Genunchii și gleznele sunt afectate frecvent în cazul femeilor, iar încheietura mâinii, șoldul și coloana vertebrală în cazul bărbaților.

Putem face ceva pentru a menține articulațiile sănătoase și pentru a preveni apariția osteoartritei? Bineînțeles!

În primul rând, mișcarea este cheia. Cu cât ne mișcăm mai mult, cu atât dispare senzația de înțepenire a articulațiilor. Pe lângă plimbările în jurul biroului din timpul orelor de muncă, nu uitați că înotul este un sport care întărește musculatura din jurul articulațiilor, fără a le afecta.

Aveți artrită și preferați alte activități sportive? Consultați-vă medicul și protejați-vă articulațiile, mai ales atunci când apar dureri în decursul exercițiilor fizice ușoare. Dacă durerea articulară se menține mai mult de 48 de ore de la încetarea efortului fizic înseamnă că ați exagerat și că încă nu sunteți pregătit pentru acest nivel. Specialistii recomanda cresterea intensitatii activității fizice cu cel mult 10% pe saptamana. Atenție, mușchii neîncălziți stau la baza multor accidentări.

Persoanele supraponderale și obeze au articulațiile șoldului și genunchiului suprasolicitate, iar osteoartrita nu va înceta să apară. Astfel, este necesar să mențineți o greutatea optimă.

Și alimentația corectă ne protejează articulațiile: acizii omega 3 din ton sau somon au efect antiinflamator, la fel și vitamina D din pește, cereale și lactate.

Durerile articulare cauzate de antrenament pot trece după aplicarea de comprese reci.

O prevenție eficientă a afectării ireversibile a articulațiilor presupune un stil de viață activ, personalizat și consultarea medicului pentru o evaluare corectă a problemelor.