Confidenţialitate

Bogdan Olteanu, trimis în judecată pentru trafic de influență

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale, Bogdan Olteanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență.

Bogdan Olteanu se află în prezent în arest la domiciliu.

Faptele de corupție, spun procurorii, ar fi fost comise pe vremea când Bogdan Olteanu era președinte al Camerei Deputaților.

Potrivit procurorilor, acesta ar fi primit 1 milion de euro și sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

În schimb, Bogdan Olteanu ar fi intervenit la premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, astfel încât Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării.

”În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii menționează că în urma intervențiilor ”depuse de inculpatul Olteanu Bogdan”, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

”Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în același sens, inculpatul a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie.”, precizează DNA.

Banii au fost dați la sediul unui partid politic.

”Ulterior, activitatea infracțională a continuat cu remiterea, către inculpatul Olteanu Bogdan, a sumei de un milion de euro, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie – 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic. În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar).”, mai precizează DNA.

Totodată, procurorii solicită în cazul lui Olteanu înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.