Bogdan Olteanu scapă de arestul preventiv. Decizia este definitivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia lui Bogdan Olteanu la arestarea preventivă şi a dispus, definitiv, înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu, începând de joi.

Bogdan Olteanu este pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsura luată de magistraţi pe 22 august de prelungire a arestării preventive. La acea dată, în timpul şedinţei de judecată, apărearea lui Bogdan Olteanu a invocat fapul că suspectul este într-o stare de bulversare emoţională şi nu îşi poate exercita aşa cum se cuvine dreptul la apărare din arest.

Nu a avut nimic de obiectat asupra condiţiilor de detenţie deşi nu sunt cele mai bune şi este un lucru ştiut, toată lumea se plânge de ele. Dar bulversarea emoţională este dată în special datorită faptului că nu îşi poate exercita aşa cum se cuvine dreptul la apărare”, a spus, pe 22 august,  Constantin Dulgheru, avocatul lui Bogdan Olteanu.

Fostul viceguvernator al BNR a mai stat în arest la domiciliu şi din 29 iulie până în 12 august, când a fost arestat preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 12 august, arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

 

Acuzațiile DNA

Procurorii au arătat, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării cu un elicopter pus la dispoziţie de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. În urma discuţiilor,  omul de afaceri i-a promis suma de un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite.

Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS