Confidenţialitate

Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, a transmis că retragerea anunțată de Rusia trebuie analizată | AUDIO

Rusia a anunțat că va începe să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina începând de vineri. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a explicat că dislocarea militarilor la nord de Donbas a făcut parte dintr-un exercițiu în Crimeea şi Marea Neagră.

El a precizat că acțiunea a avut loc în contextul în care NATO a anunțat desfășurarea exercițiului Defender-Europe, în perioada martie – iunie, la care vor participa peste 28.000 de militari, din 26 de ţări.

Vineri dimineață, la București, după discuții cu miniștrii de Externe ai Turciei și Poloniei, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a transmis că retragerea anunțată de Rusia nu liniștește aliații:

„Anunțul cu privire la retragerea trupelor ruse, care este o evoluție în direcția bună, nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și de evitare pe viitor a unor situații similare. Deasemenea, ne-am concentrat în timpul discuțiilor pe agenda aliată, am abordat evoluțiile foarte importante la nivelul NATO care au avut loc în ultima perioadă, precum și cele care vor mai avea loc în acest an. Din această perspectivă, contribuțiile operaționale și conceptuale ale României, Poloniei și Turciei la acțiunea NATO în regiune sunt și rămân esențiale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp continuă războiul expulzărilor reciproce între state NATO și Rusia.

Rusia l-a convocat vineri  pe ambasadorul polonez la Moscova, Krzysztof Krajewski, ca urmare a deciziei Varşoviei de a expulza trei diplomaţi ruşi.