Confidenţialitate

BNR: O nouă scădere ușoară pentru indicele ROBOR la 3 luni | AUDIO

O nouă scădere ușoară pentru indicele ROBOR la trei luni: Banca Națională a anunțat o valoare de 7,45% pentru acest început de săptămână. Dar scăderea s-ar putea opri aici: BNR are o nouă ședință de politică monetară programată marți, 10 ianuarie 2023, unde se așteaptă o nouă creștere a dobânzii cheie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consiliul de Administrație al BNR se reunește din nou pentru a vedea cum mai poate fi încetinită inflația la început de an prin politica monetară. O decizie ar putea fi luată privind dobânda cheie: să crească la 7%, după cum se așteaptă mai mulți economiști șefi, citați de publicație Economica.

În acest fel, BNR vrea din nou să descurajeze consumul prin scumpirea creditelor – adică rate mai mari în viitorul apropiat. Dobânda cheie influențează dobânzile băncilor comerciale. Deja – ratele au crescut de la lună la lună – în cazul celor calculate în funcție de Indicele Robor la Trei luni – ajuns acum la 7,45%.

Câteva sute de lei în plus trebuie să plătească în fiecare lună acum și cei care au credite luate după mai 2019 – aici se aplică în calcul indecele IRCC trimestrial: valoarea anunțată în ianuarie a fost de 5,71%: cea din octombrie era 4,06%.

BNR este așteptată să anunțe și perspectivele asupra inflației.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: De la 1 ianuarie, bacşişul va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal | AUDIO