Confidenţialitate

BNR: Noi scumpiri pentru carburanți / Românii care au de plătiti rate vor întâmpina dificultăți | AUDIO

Noi scumpiri în cazul carburanților și probleme pentru românii care au de achitat rate. Sunt estimări ale Băncii Naționale în ultimul raport privind stabilitatea financiară, raport publicat o dată la 6 luni. Cât despre companiile private, multe se văd în situația în care trebuie să regândească planul de afaceri, având în vedere numeroasele modificări din Codul Fiscal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul populației, raportul BNR menționează tendința de deteriorare a capacității de plată. Se estimează că aproape 10% dintre români vor avea dificultăți la achitarea ratelor la bancă în acest an.

Raportul arată că mulți români au apelat la instituții financiare ne-bancare, care oferă credite mai rapid, dar sume mai mici și la dobânzi mult mai mari față de bănci – o creștere de 27 la sută în septembrie 2023 comparativ cu anul precedent.

Ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, sunt estimate în raportul BNR privind stabilitatea financiară noi scumpiri în cazul carburanților.

Și în privința sectorului privat, se regândesc multe strategii, având în vedere eliminarea unor facilități fiscale și supra-taxarea marilor afaceri

Ruxandra Popescu, director în cazul grupului de consultanță PriceWaterHouseCoopers: „Autoritățile vin în control și știm că există un interes deosebit în ultima vreme și am văzut din ambele direcții, ITM și ANAF. Pot veni, pot reîncadra pe baza principiilor din Codul Fiscal activitatea cu diferențe de impozit, de dobânzi… nu este de dorit. / Pachetul de modificări fiscale a adus și alte modificări, unele cu impact la nivelul companiilor și angajaților și în relația angajat-angajator, altele separat. Toate modificările sunt în sensul creșterii”.

Daniel Anghel, lider servicii fiscale, PriceWaterHouseCoopers: „Deși se spune că nu cresc taxele”.

Ruxandra Popescu, director în cazul grupului de consultanță PriceWaterHouseCoopers: „Acum depinde. Și creșterea este tot timpul negativă. Adică depinde la ce te raportezi”.

Din perspectiva firmelor, spun consultanții, în 2024 se așteaptă la o întețire a controalelor din partea ANAF având în vedere șirul de modificări fiscale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Finanțelor: Greșelile pe e-Factura se produc din cauza utilizatorilor. Vom discuta cu specialiștii IT | AUDIO