Confidenţialitate

BNR a majorat prognoza de inflație pentru finalul anului

Banca Națională a revizuit în creștere cu 0,9% prognoza inflației pentru sfârșitul acestui an.

Astfel, conform BNR, inflația va atunge nivelul de 3,4%, în contextul în care se așteaptă ca “rata anuală a inflației este anticipată a-și menține tendința ascendentă până la finalul anului”.

”După o amplă creștere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică și a prețurilor combustibililor, rata anuală a inflației IPC este anticipată a-și menține tendința ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%.

Această evoluție este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coșului de consum. Odată cu disiparea influențelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflației IPC este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârșitul anului 2022”, se arată în comunicatul BNR.

Totodată, Banca Națională mai menționează că “scenariul de bază al proiecției macroeconomice este condiționat de ipotezele referitoare la evoluția viitoare a situației epidemiologice”.