Confidenţialitate

BNR a majorat la 4,2 % prognoza de inflație pentru finalul acestui an

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2019 şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020, a anunţat,  guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Potrivit Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului tântei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării şocurilor de natura ofertei în prima parte a anului curent.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că inflația a crescut în primul trimestru al anului ca urmare a prețurilor mai mari la legume, tutun sau carburanți.

Rata anuală a inflației a ajuns în aprilie la 4,11%.

„Contribuție la această creștere a inflației o au legumele, fructele, ouăle – deci prețurile volatile; de asemenea, produsele din tutun și combustibilii, dinamica robustă a veniturilor salariale și a costurilor cu forța de muncă. Am avut și o depreciere a  monedei naționale în raport cu euro și dolarul în trimestrul I”, a declarat Mugur Isărescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful BNR susține că România a avut printre cele mai mari creșteri de prețuri la legume din Europa.

”O ușoară surpriză… inflația pe segmentul legumelor în România este printre cele mai mari, alături de ce s-a întâmplat în Ungaria. Am observat că  în primele două luni ale acestui an importurile de legume au fost mai mari decât în lunile corespunzătoare din anul precedent”, a subliniat Guvernatorul BNR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat într-o vizită la Topoloveni – Liviu Dragnea nu a vrut să comenteze prognoza pesimistă dată de Banca Națională a României – privind inflația. Întrebat de jurnaliști dacă Guvernul să gândește să ia măsuri care să oprească creșterea prețurilor din ultima perioadă, liderul PSD a răspuns că Executivul nu poate face acest lucru.

„Oamenii aceștia vând cu un preț ca să-și acopere cheltuielile și să le rămână un plus ca să poată înființa și următoare cultură. Dacă vrei să mănânci 10 roșii cu gust de rumeguș, foarte bine, le iei mai ieftin. Dacă vrei să mănânci roșii sănătoase… eu îmi iau 5 și sunt mai mulțumit cu acestea. Când n-ar fi roșiile românești pe piață și ceilalți care le importă ridică prețul”, a spus liderul PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.