Confidenţialitate

BNR a decis limitarea gradului de îndatorare pentru persoanele fizice

BNR modifică gradul de îndatorare pe care îl pot avea persoanele fizice atunci când acesează un credit în valută sau în lei. Noile măsuri se vor aplica de la începutul anului 2019.

Consiliul de Administrație al BNR a decis miercuri că  nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută.

Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor.

Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.

Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

”Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant”, transmite BNR.

Banca Națională precizează, într-un comunicat remis Europa FM, că măsura adoptată azi are ca scop ”protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru o creditare sănătoasă”.

Într-un exemplu de calcul oferit de BNR, pentru o persoană cu venitul net de 3000 lei, rata maximă pe care o poate plăti acum este de 1413 lei, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 să fie de maximum 1200 RON. Dacă vorbim de o gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5000 lei net lunar, de la începutul anului următor rata maximă va putea fi de 2000RON.

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare.