Confidenţialitate

Blocaj total la Consiliul Superior al Magistraturii

Blocaj total la Consiliul Superior al Magistraturii, instituţia responsabilă de asigurarea independenţei judecătorilor şi procurorilor.
Din cauza absenţei mai multor membri, şedinţa programată pentru ora 10 a fost amânată până după-amiază. Este a patra şedinţă care nu s-a putut desfăşura din lipsă cvorumului din luna iunie.
În timp ce preşedintele Consiliului îi acuză pe absenţi de sabotaj, alţi membri reclamă că şefa instituţiei comunică prost şi insuficient cu membrii CSM.
Una dintre mize este numirea Adinei Florea în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Pe ordinea de zi se mai aflau validarea altor magistraţi în cadrul acestei şecţii şi organizarea concursului pentru desemnarea altor şefi în cadrul Secţiei speciale.

La şedinţele CSM, ar trebui să participe cel puţin 15 din cei 19 membri. Astăzi au lipsit 6. 4 dintre aceştia, în frunte cu procurorul general al României, Bogdan Licu, au preferat să meagă la o întrunire ţinută la sediul Ministerului Public.
Aceste absenţe au determinat-o pe şefa CSM să ceară ca cei care sabotează activitatea Consiliului prin absenţă şă-şi piardă mandatul de membru.
Iar pe un alt membru CSM, Gabriela Baltag, să propună ca toţi cei prezenţi, inclusiv presa, să meargă la parchet după cei absenţi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă judecătoare, Annamaria Chiş, a replicat că s-a ajuns la blocaj din cauza faptului că şefa CSM nu ar anunţa cu suficiente zile înainte şedinţele. Şi ministrul Justiţiei, Ana Birchall i-a făcut anterior, aceleşi reproş preşedintei CSM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Imediat, judecătoarea Gabriela Baltaj a acuzat că atunci când le convine, membrii absenţi acum ajung la şedinţe chiar dacă sunt convocaţi cu 30 de minute înainte.
Ea a dat ca exemplu şedinţa la care a venit preşedintele Klaus Iohannis, iar unul dintre membrii CSM a explicat că atunci, plenul s-a reunit de urgenţă în urma adoptării ordonanţei 13.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După mai bine de o oră de ceartă, şefa CSM a decis să-l sune pe procurorul general.
A revenit în direct după mai bine de o oră, pentru a anunţa că Bogdan Licu nu i-a răspuns la telefon. În schimb, i s-a spus că activitatea de la Parchetul General are loc până la opra 16. Aşa că a amânat şedinţa pentru ora 16.30

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.