Confidenţialitate

BIZIDAY: Ceea ce face clasa politică cu pensiile părinților noștri este deja de domeniul psihiatriei

Totul începe cu o comunicare premeditată și toxică.

Ați observat frecvența declarațiilor despre majorarea pensiilor? Dar burtierele alea galbene pe care scrie “Imediat… ce se întâmplă cu pensiile oamenilor?” Sunt păcăleli afișate de dimineață pe televiziunile cu media de vârstă a telespectatorilor pe la 65 de ani și rotite până seara când… apare ori Dragnea ori Vasilescu și spun ceva, orice, despre cum vor crește pensiile peste un an, doi, trei, patru.

Așteptarea este picurată, creează dependență narcotică, iar satisfacția e iluzorie, căci sumele sunt umflate de inflație. În minutele următoare voi încerca să vă demonstreze de ce majorarea de pensie fără creșterea salariilor din productivitate e mai mult balonare decât sațietate.

Trucul este simplu, rudimentar, ieftin. Efectele sunt catastrofale. Când spune că anul viitor impactul bugetar produs de creșterea pensiilor va fi de 8 miliarde de lei, sau că în 2021 va fi de 80 de miliarde de lei, Olguța Vasilescu nu spune exact cât vor mai valora în mod real banii respectivi, redistribuiți celor cinci milioane de pensionari. În medie sunt o sută și ceva de lei pe lună în plus și, pentru a devoala trucul, să luăm în calcul varianta optimistă în care această sumă va fi mai mare decât creșterea cheltuielilor lunare ale unui pensionar, cauzate de devalorizarea banilor.

Ceea ce nu pot eu să înțeleg este cum pot fi părinții noștri păcăliți, când poate tu, cel activ, cel care citești asta, n-ai mai trăit încă două episoade de sărăcire prin inflație cum au trăit ei și în anii 80 și în anii 90.

Moise Guran:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.