Confidenţialitate

Bilanțul mandatului Kovesi: Peste 4.000 de condamnări definitive în dosare de corupție

Laura Codruța Kovesi conduce Direcția Națională Anticorupție din 2013, fiind desemnată de două ori în această funcție.

Cel de-al doilea mandat și ultimul posibil potrivit legii, expiră anul viitor.

Laura Codruța Kovesi este cel de-al treilea procuror șef al principalei structuri anticoprupție din România și cel mai eficient, judecând după rezultatele DNA din ultimii cinci ani și după laudele primite din partea Comisiei Europene, a Departamentului de Stat al SUA și a nenumărate ambasade occidentale.

Cariera Laurei Codruța Kovesi este însă marcată de un an, de nenumărate scandaluri, inclusiv interne, acuzații și câteva achitări importante dispuse de judecători.

Toate acestea au loc în contextul în care Puterea vrea să schimbe legislația anticorupție.

Potrivit statisticilor, eficiența DNA a început să crească în ultimii doi ani de mandat ai lui Daniel Morar ca procuror șef, însă cel mai speculos salt, judecând după numărul de condamnări definitive pronunțate de judecători, a avut loc de când Laura Codruța Kovesi conduce instituția.

Astfel, dacă între 2005 și 2012, aproape 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv, între 2013 și 2016 numărul infractorilor dovediți de DNA și confirmați de judecători aproape s-a triplat, depășind 4.000.

Au fost condamnați un fost premier, foști miniștri, zeci de parlamentari, sute de primari, șefi de consilii județene și funcționari din nenumărate instituții publice.

În plus, încrederea publicului în instituție a crescut proporțional cu numărul de dosare aflate în lucru, peste 12.000 anul trecut.

Pentru aceste rezultate dar și pentru cele obținute ca procuror al României, funcție deținută între 2006 și 2012, Laura Codruța Kovesi a primit opt decorații, una din partea președintelui din 2012, Traian Băsescu, una din partea Regelui Suediei și două din partea Franței.

Guvernul SUA și United States Secret Service au decorat-o pe Laura Codruța Kovesi de trei ori.

În 2015, la audierea lui Hans Klemm în Congres, ca diplomat nominalizat să ocupe funcția de ambasador al SUA în România, unii membri ai Congresului i-au cerut acestuia să facă tot ce poate pentru a o sprijini pe Laura Codruța Kovesi ca șef al DNA.

În 2016, ministrul tehnocrat al Justiției, Raluca Prună a nominalizat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru un nou mandat de procuror șef al DNA, mandat care expiră în vara anului viitor.

Imediat după preluarea puterii, la sfârșitul lui 2016, PSD și ALDE și-au întețit criticile la adresa Laurei Codruța Kovesi.

Totul a culminat cu așa zisele dezvăluiri ale fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, inculpat în mai multe dosare penale, care imediat ce a fugit din țară, în luna decembrie 2016, a acuzat-o pe Kovesi ba că a întreținut relații profesionale imorale cu șefii SRI, ba că l-a vizitat în propria vie.

De fiecare dată, șefa DNA a respins acuzațiile și a anunțat că nu-și dă demisia.

În paralel, Grupul de Investigații Politice a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că a plagiat în lucrarea de doctorat, însă Membrii Consiliul General al CNATDCU au stabilit că nu există nereguli grave în document.

Cel mai amplu scandal soldat cu o anchetă parlamentară a fost declanțat de Dan Andronic.

El a spus că în seara alegerilor prezidențiale din 2009, Laura Codruța Kovesi a fost acasă la cină, acasă la Gabriel Oprea, alături de șefii SRI, George Maior și Florian Coldea.

Șefa DNA a fost chemată de nenumărate ori la Parlament, de membrii comisiei special constituită pentru a ancheta alegerile din 2009, însă Kovesi a refuzat să se prezinte.

Tot în 2017, Laura Codruța Kovesi a primit o lovitură dură chiar din interiorul instituției.

A fost înregistrată pe ascuns în timpul unei ședințe, iar doi procurori de bază, Mihaela Iorga și Doru Țuluș au fost îndepărtați.

Iorga a acuzat-o pe Kovesi de presiuni și imixtiuni în anchete.

Totodată, politicieni precum Ludovic Orban și Vasile Blaga au fost achitați în primă instanță în dosare de corupție întocmite de DNA.

În același timp, la DNA, inspectorii Inspecției Judiciare, împărțiți în două tabere, au efectuat mai multe controale, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că bazându-se pe raportul final, va decide dacă va cere sau nu președintelui României revocarea șeferi DNA.

În martie anul trecut, Klaus Iohannis credea că Tudorel Toader nu va face acest pas.

Dar avertiza totusi clasa politica: „Jos mâinile de pe DNA!”

Acum, ministrul independent al Justiției s-a hotărât să răspundă cererilor politicienilor de a cere revocarea Laurei Codruța Kovesi și a transforma DNA din temelii, așa cum spunea senatorul Șerban Nicolae.

Ultimul cuvânt îl are însă Președintele Iohannis, care până acum și-a menținut susținerea pentru șefa DNA.

de Anca Grădinaru

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.