Confidenţialitate

Bilanțul la 12 ore după un presupus cutremur de 7,5 pe Richter: 450 de morți, peste 1.800 de răniţi

Este în plină desfășurare cel mai amplu exercițiu din ultimii de 20 ani care simulează un seism de 7,5 pe Richter, ce are urmări dezastruoase în Capitală. După prima zi a exercițiului, la 12 ore după un presupus cutremur, autorităţile  s-au înregistrat 450 de persoane decedate. Încă 1791 de persoane sunt rănite.

De asemenea, 3218 persoane sunt în continuare dispărute, forțele de intervenție fac eforturi și la această oră pentru localizarea acestora. Încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare ale IGSU, cu mijloace tehnice – buldo-excavatoare, macarale –  precum și echipe canine fac eforturi susținute pentru salvarea acestora și acordarea asistenței medicale de urgență.

Până sâmbătă noapte, au fost salvate și evacuate 215 persoane.

Centrul de coordonare pentru operațiuni a fost stabilit la Ciolpani.

Întreaga operațiune este de amploare, participă și forțe armate și medici din alte state. O echipă a forțelor armate israeliene a ajuns  sâmbătă seară la București ca să participe la exercițiu, spune Raed Arafat, șeful departamentului pentru situații de urgență.

Totul se desfășoară în timp real. Un spital mobil a fost ridicat și la Universitate in Capitală, ce are o capacitate de 150 de persoane pe zi. Este un centru in care vor fi tratați de urgență răniții.

Sâmbătă seară s-au ridicat tabere de sinistrați pe două stadioane din Ilfov. Acolo vor fi aduși oamneii care au rămas fără locuințe în scenariul autorităților.

Potrivit premierului, acest exercițiu va ajuta la depistarea unor eventuale deficiențe ale structurilor de urgență.

Conform scenariului, la ora 18.00, a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparținătorilor persoanelor dispărute și rănite, măsură ce se ia într-o situație reală. Această linie telefonică este deservită de persoanal specializat – psihologi și asistenți sociali.

La nivelul municipiului București și al județului Ilfov au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în școli și alte instituții de utilitate publică.

De asemenea, la nivelul spitalelor din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenții chirurgicale.

 

Autoritățile subliniază că populația NU trebuie să intre în panică pentru că este vorba doar despre o simulare și NU există informații potrivit cărora ar urma un dezastru de amploare.