Bilanț IGSU după furtuni: Copaci doborâți de vânt, gospodării inundate și circulație blocată

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 13 localități din nouă județe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente și vântul puternic, anunță, vineri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

În cursul zilei de joi și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 59 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torențiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 13 localități din județele Brașov, Buzău, Galați, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Suceava și Vaslui.

Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 60 de gospodării și trei străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, 55 de copaci au căzut pe carosabil, autoturisme sau cabluri electrice și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.

Cel mai grav afectat a fost județul Brașov, unde s-au înregistrat inundații în două localități (Zizin și Tărlungeni). Pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 6 locuințe și 40 de curți.

Conform IGSU, un alt județ unde vântul puternic și aversele torențiale au produs situații deosebite este Sălaj. Atât în municipiul Zalău, cât și într-o localitate apropiată acestuia, Crișeni, colegii noștri au intervenit pentru extragerea apei din 6 curți și 1 grădiniță, precum și pentru degajarea a 4 copaci și 2 acoperișuri care au căzut pe carosabil sau pe autoturisme. Totodată, pentru gestionarea eficientă a evenimentelor, la nivelul ISU Sălaj a fost activată grupa operativă.

Vântul a făcut pagube importante și în județul Galați, acolo unde salvatorii au fost solicitați pentru degajarea a 50 de copaci căzuți pe carosabil sau fire de electricitate. În urma situațiilor înregistrate, 18 autoturisme parcate au fost afectate.

Pe durata manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, circulația rutieră a fost afectată temporar pe un drum județean (DJ243 – VS), din cauza aluviunilor și a apei acumulate pe carosabil.

„Important de precizat este faptul că în niciuna dintre situațiile gestionate nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor”, arată pompierii.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice, au fost emise 28 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS