Bilanț IGSU: 10 județe au fost afectate de vijelii

10 județe au fost afectate de furtuni ieri, potrivit inspectoratului general pentru Situații de Urgență: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Suceava, Mureş, Brăila, Iaşi, Arad, Botoşani şi Timiş.

Acoperişuri ale caselor au fost smulse, zeci de copaci doborâţi şi localităţi fără curent electric. Au fost mai multe maşini avariate, dar şi persoane rănite de crengi sau cioburi de sticlă de la geamuri smulse de vânt.

În judeţul Maramureş, cele mai mari probleme s-au înregistrat în localităţile Baia Mare şi Ulmeni unde au fost afectate patru acoperişuri de bloc, un stâlp de electricitate, un stâlp de telefonie şi au fost doborâţi douăzeci de copaci.

În judeţul Satu Mare au fost, de asemenea, două acoperişuri de locuinte afectate, 25 de copaci şi doi stâlpi de telefonie doborati de vânt.

În judeţul Iaşi a fost distrus un acoperiş de şcoală, iar mai mulţi copaci doborâţi de vânt au afectat traficul rutier pe drumul E 85, dar şi traficul feroviar în dreptul localităţii Paşcani.

Un alt acoperiş de şcoală a fost distrus de vânt în judeţul Timiş, înregistrându-se, de asemenea, şi zeci de copaci doborâţi de vânt, dar şi stâlpi de electricitate şi telefonie culcaţi la pământ.

Furtuna înregistrată în judeţul Arad s-a soldat cu mai multe maşini distruse, dar şi cu zece persoane rănite din cauza cioburilor de la geamuri smulse de vânt.

Potrivit IGSU, în 96 de localităţi din judeţele Bistrita-Năsăud, Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Suceava şi Vaslui au fost semnalate probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, ecjipele de intervenţie fiind în teren.

Mai multe judeţe din ţară s-au aflat, pe toată durata zilei de vineri, dar şi în noaptea de sâmbătă sub avertizare cod portocaiu de furtuni, dar şi sub avertizare cod galben de inundaţii şi viituri.

Potrivit meteorologilor, în multe zone, rafalele de vânt au ajuns până la 90 de kilometri la oră, iar cantităţile de precipitaţii proznozate au ajuns şi depăşit chiar 50 de litri pe metru pătrat.

În unele zone ale ţării avertizările specialiştilor sunt încă valabile, până sâmbătă, la ora 12.00.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS