Confidenţialitate

Biden, „profund dezamăgit” de decizia Curții Supreme de a extinde dreptul de a purta o armă de foc ascunsă

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a lăsat cale liberă tuturor americanilor să poarte arme ascunse, după ce majoritatea conservatoare a anulat o lege din New York care impunea restricții asupra armelor letale în afara casei, scrie The Guardian.

Decizia majoritară consideră că legea din New York încalcă în mod neconstituțional dreptul de a purta arme de foc, conform celui de-al doilea amendament.

Legea impunea că oricine dorea să poarte o armă de foc în public trebuia să aibă un motiv destul de bine întemeiat.

Joe Biden, „profund dezamăgit” de decizia Curții Supreme privind armele de foc

Declarându-se „profund dezamăgit”, președintele Joe Biden a emis o declarație în care condamnă decizia Curții Supreme care extinde considerabil dreptul de a purta arme ascunse pe teritoriul Statelor Unite.

„Din 1911, statul New York a cerut persoanelor care doresc să poarte o armă ascunsă în public să demonstreze că au nevoie să facă acest lucru în scopul autoapărării și să obțină o licență. Mai mult de un secol mai târziu, Curtea Supremă a Statelor Unite a ales să anuleze autoritatea de lungă durată a statului New York de a-și proteja cetățenii. Această hotărâre contrazice atât bunul simț, cât și Constituția, și ar trebui să ne tulbure profund pe toți”, a declarat Biden.

Guvernatorul din New York numește hotărârea „o zi neagră” și promite un răspuns

Calificând drept „absolut șocantă și ipocrită” decizia Curții Supreme de anulare a reglementărilor sale privind armele ascunse, guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a declarat că statul va căuta modalități de a elabora o legislație care să protejeze publicul de violența armelor de foc.

„Ne-au luat dreptul de a avea restricții rezonabile. Putem avea restricții de exprimare – nu poți striga foc într-un teatru plin de oameni – dar cumva, nu sunt permise restricții în ceea ce privește cel de-al doilea amendament”, a declarat Hochul într-un discurs la câteva minute după ce a fost publicată decizia instanței.

Hochul a spus că guvernul său are „o mulțime de idei” pentru a face față hotărârii. „Noile noastre legi vor avea în vedere restricțiile privind locațiile sensibile, schimbarea procesului de autorizare. Vom avea cerințe de pregătire, ne vom asigura că persoanele care au arme ascunse au o pregătire specifică”.

„Acesta este New York. Noi nu dăm înapoi. Luptăm”, a spus ea. „Îmi pare rău că a venit această zi întunecată”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina: Primul proces al unui militar rus acuzat că a violat în mod repetat o femeie după ce i-a ucis soțul | AUDIO