Confidenţialitate

Biden consideră că este “puţin probabil” ca racheta care a ucis două persoane în Polonia să fi fost lansată din Rusia

Preşedintele SUA a opinat, miercuri, că este “puţin probabil” ca rachetele care au ucis două persoane în Polonia, la granița cu Ucraina, să fi fost lansate din Rusia.

Joe Biden a promis Varșoviei sprijin în anchetă, relatează BBC.

“Există informaţii preliminare care contestă acest lucru”, le-a declarat Joe Biden reporterilor când a fost întrebat dacă rachetele au fost lansate din Rusia.

“Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, să fi fost trase din Rusia, dar vom vedea… “, a adăugat liderul american.

Aflat la summitul G20 din Indonezia, Joe Biden a convocat o reuniune “de urgenţă” a liderilor G7 şi NATO pentru consultări despre incidentul de la granița polono-ucraineană.

Polonezii s-au limitat să transmită că rachetele sunt “de fabricaţie rusească”.

Președintele american l-a telefonat, marți seară, pe omologul polonez Andrzej Duda pentru a-şi exprima “profundele condoleanţe” și angajamentul SUA faţă de NATO.

“Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi i-a transmis condoleanţe profunde pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în cursul serii de marţi în estul Poloniei. Preşedintele Duda a prezentat evaluările în curs referitoare la explozia produsă în estul ţării, în apropierea frontierei cu Ucraina”, a notat Casa Albă într-un comunicat postat online.

Rachetele au ucis doi bărbați s-a produs în localitatea Przewodów, situată în estul Poloniei, în apropierea frontierei cu Ucraina.

Guvernul de Varșovia a ridicat gradul de alertă în rândul armatei.

Ambasadorii NATO ar urma să se reunească de urgență, miercuri, la solicitarea Poloniei.

Moscova consideră că incidentul reprezintă o “provocarea deliberată”, întrucât armata rusă nu ar fi lovit ținte ucrainene din apropiere de granița cu Polonia.