Berlusconi, condamnat!

Curtea de Casaţie din Italia a confirmat condamnarea la patru ani de închisoare în cazul lui Silvio Berlusconi în procesul Mediaset. Fostul premier, în vîrstă de 76 de ani, nu va merge însă la pușcărie din cauza vîrstei sale.

Silvio Berlusconi a fost acuzat pentru evaziune fiscală – compania Mediaset, pe care o controlează, a ținut o contabilitate dublă grație căreia a evitat să plătească taxele. Luna trecută, o altă instanță l-a găsit vinovat pe senatorul italian pentru relații intime cu o prostituată minoră și trafic de influență. Avocații săi au făcut recurs.

O problemă mai importantă pentru Berlusconi ar fi eventuala interdicţie de a exercita un mandat public. Totuşi, el nu-şi va pierde automat postul de senator. Potrivit legilor italiene, Senatul urmează să ratifice decizia Curţii, ceea ce ar putea dura mai multe luni. De soarta fostului premier pare să depindă și soarta fragilei coaliții de guvernămînt din Italia. Deja, mai mulți politicieni de stînga au contestat cooptarea în cabinet a Partidului Poporul Libertății, al lui Silvio Berlusconi. S-au auzit îndemnuri la organizarea unor noi alegeri, pe motiv că ar fi imposibil să guvernezi cu un partid al cărui lider a fost condamnat. Considerat moștenitorul politic al fostului premier, Angelino Alfano constată că și în partidul de dreapta al lui Berlusconi s-au pus întrebări asemănătoare. Din 1994 încoace, demnitarul italian a avut mai multe probleme în justiție, dar n-a fost condamnat definitiv. Luna trecută, însă, o instanță l-a găsit vinovat pentru relații intime cu o prostituată minoră și trafic de influență. Avocații săi au făcut recurs.