Confidenţialitate

BERLIN: Miting împotriva violenței

Câteva mii de persoane s-au adunat, duminică, în centrul Berlinului pentru un miting împotriva antisemitismului şi actelor de violenţă de extremă dreapta după un atac terorist de la Halle, relatează Agerpres, citând DPA.

Sub deviza ‘Nici măcar un centimetru: Moarte antisemitismului şi rasismului’, manifestanţii s-au adunat în piaţa Bebelplatz din faţa Universităţii Humboldt, în inima capitalei germane.

Organizatori din cadrul iniţiativei Unteilbar (Indivizibil), care au chemat la această mare demonstraţie împreună cu alte grupuri, au declarat că 10.000 de persoane s-au înregistrat pentru a lua parte.

Două persoane au fost ucise miercuri când un bărbat a încercat să comită un masacru la o sinagogă din oraşul Halle (est), unde în jur de 50 de persoane erau adunate pentru Yom Kippur.

Autorul a recunoscut crima şi a admis că a avut motivaţie extremistă de dreapta şi antisemită.

Un marş prin centrul oraşului din estul Germaniei a fost organizat împreună cu patronii șaormeriei unde a fost ucis un bărbat de 20 de ani. După marş, manifestanţii vor lua parte la un miting unde oamenii pot vorbi despre atacuri şi unde se va cânta muzică în onoarea celor două victime – bărbatul, precum şi o femeie de 40 de ani.

Mai multe mii de persoane au demonstrat de asemenea sâmbătă în oraşe din întreaga Germanie împotriva extremismului de dreapta în urma atacului.

În oraşul Marburg (vest), aproximativ 3.000 de persoane au luat parte la un marş, în timp ce la Hamburg (nord) au participat 1.200 de manifestanţi.A