Confidenţialitate

Belgia: Controale la fabrica de vaccinuri AstraZeneca

Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație la fabrica care produce vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului în apropiere de Bruxelles, la cererea Comisiei Europene.

Demersul este parte dintr-o escaladare a situației care a dus la penuria de vaccinuri în UE, anunță The Guardian. Practic, CE vrea să afle dacă problema de producție semnalată de companie este reală.

O primă vizită a oficialilor de la Agenția federală belgiană pentru medicamente a fost finalizată miercuri, a declarat ministerul Sănătății din Belgia. Probe și înregistrări au fost preluate de la uzină și se preconizează o inspecție suplimentară a instalației în zilele următoare.

Compania anglo-suedeză a declarat că va putea livra către statele membre UE doar aproximativ 25% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie, din cauza unei probleme de producție la fabrica belgiană deținută de compania franceză Novasep. Vaccinul ar urma să fie autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente vineri.

În același timp, AstraZeneca a asigurat Londra că va putea produce 2 milioane de doze pe săptămână în Marea Britanie, pentru a onora cu succes o comandă totală de 100 de milioane de doze. Vaccinul a fost autorizat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie în decembrie.

Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării explicația companiei pentru deficitul preconizat în livrările către Uniunea Europeană și dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost trimise în Regatul Unit în ultimele săptămâni.

Șeful executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a spus că este obligat contractual să respecte contractul cu guvernul britanic de 100 de milioane de doze mai întâi de la unitățile de producție din Marea Britanie.

“Acordul cu Regatul Unit a fost încheiat în iunie, cu trei luni înainte de cel cu UE”, a spus el într-un interviu, luni.

Miercuri, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a respins argumentul companiei, insistând că milioane de doze făcute în Marea Britanie ar trebui acum aduse în UE.

„Respingem logica primului venit, primul servit”, a spus comisarul. „Poate funcționa într-o măcelărie, dar nu în contracte și nu în acordurile noastre de cumpărare.”