Confidenţialitate

Belarus: În doar două zile a apărut o cale de acces și un pod peste un râu, aflat foarte aproape de granița cu Ucraina

Imaginile surprinse din satelit arată cum în Belarus, în ultimele două zile, a apărut o nouă cale de acces peste râul Pripyat, într-o zonă aflată la doar câțiva kilometri de granita cu Ucraina.

Din cadrele filmate de dus se vede cum brusc a apărut un șantier pentru construcția unui drum, dar și un ponton ce face legătura între malurile râului Pripyat, foarte aproape de frontiera Belarusului cu Ucraina, mai exact la mai puțin de 6 kilometri.

Sursele militare din SUA vorbesc despre o grupare și mai mare a trupelor rusești în Belarus, poziționate acum în trei puncte cu acces la granița ucrainiană.

Serviciile de inteligență occidentale urmăresc cu atenție construcția, despre care cred că face parte din infrastructura de suport pe care Rusia o organizează în Belarus, în eventualitatea unei invazii asupra Ucrainei, potrivit unor declarații date de mai multe surse pentru CNN.

Atât construcția drumului, cât și a podului peste Pripyat, din sudul Belarusului, ar putea fi folosite de armata rusă pentru a ataca Kievul, mai spun aceleași surse.

Nu este clar în acest moment dacă forțele din Rusia sau cele din Belarus construiesc podul respectiv.

Cu toate că imaginile nu surprind forțe militare straționate în zonă, trupele ruse au fost mutate cu aproape 130 de kilometri spre est, iar un convoi militar a fost surprins în regiunea unde are loc construcția.

Între timp, Rusia a transmis că o parte din trupe va fi retrasă de la granița cu Ucraina, însă, potrivit CNN, soldații ruși se apropie de fapt tot mai mult de granița cu Ucraina. În plus, artilerie cu rază lungă de acțiune a fost amplasată în poziție de atac.

Autor: Narcis Roșioru

Sursa foto: Maxar Technologies

Citește și: Mărturiile românilor din Cernăuți despre conflictul Rusia-Ucraina: „Noi suntem frați și surori. Nu ne trebuie război” | AUDIO