Confidenţialitate

Becurile vechi pentru iluminatul public, găuri în bugetele primăriilor. Consumul ar scădea de până la 3 ori dacă ar fi înlocuite, spun specialiștii | AUDIO

România caută soluții pentru a reduce consumul de energie electrică iar accentul se va pune și pe risipa din instituțiile publice. Un exemplu concret: prin instalarea unor becuri LED în iluminatul public, consumul se poate reduce și cu peste 60%.

Deocamdată, oficial, de la Guvern nu există un set de recomandări așa cum au fost anunțate în alte țări membre.

Mai multe primării din țară au decis pe cont propriu să reducă consumul de energie în orașe. De exemplu, la Iași după miezul nopții va fi oprit iluminatul arhitectural de pe mai multe clădiri reprezentative din municipiu. Edilul susține că măsura ar duce la o economie de 1,5 milioane de lei.

De la Guvern încă se aștepată un set de recomandări pe modelul altor state. Mesajul premierului: trebuie să reducem risipa în instituțiile publice:

„Este nevoie să luăm măsuri la nivel guvernamental, instituțional pentru reducerea risipei. Au fost și sunt în continuare discuții pe măsuri concrete, măsuri pe care v-am rugat să le aveți în vedere la nivelul fiecărei instituții astfel încât să putem să eficientizăm consumul de energie electrică și să reducem risipă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu vorbește deocamdată de becuri și electrocasnicele care au un consum mai mic:

„Cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state, cred că în continuare la noi, atât în zona casnică cât și în zona non-casnică, instituții publice, cred că e loc de exemplu de schimbare a corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja.”

„Vă rog ca aceste posibilități să se concretizeze în măsuri la nivelul fiecărui minister, la ședința de guvern de peste două săptămâni vreau să avem o prezentare a acestui plan”, a răspuns premierul Ciucă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu aproape 60% ar scădea consumul dintr-o localitate dacă becurile vechi de pe stâlpii de iluminat ar fi înlocuite cu unele LED, spune Dorin Chisăliță, reprezentantul unei firme care instalează astfel de sisteme:

Becurile ce sunt instalate acum sunt sunt niște becuri vechi, pe sodium, care consumă foarte mult în funcție de puterea lui, 100, 150, 250, 400 W. Trecând la LED noi instalăm becuri de 50, 80 W, deci practic consumul scade de câteva ori.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interviul pe larg dar și ce soluții se pot implementa într-un oraș inteligent, în următorul episod din podcastul Europa FM „Eu și Energia”.

Următoarea reuniune a miniștrilor energiei la nivel european va avea loc pe 30 septembrie și atunci ar urma să fie anunțată o decizie privind planul Comisiei Europene de reducere a consumului de energie electrică și gaze.

Citește și: VIDEO: Ursula von der Leyen prezintă starea Uniunii Europene. „Designul actual al pieței de energie nu mai funcționează”

Foto: Shutterstock