Confidenţialitate

VIDEO LIVE: Ursula von der Leyen prezintă starea Uniunii Europene. „Designul actual al pieței de energie nu mai funcționează”

La această oră, președinta Comisiei Europene începe cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii. Ursula von der Leyen face bilanțul ultimului an de mandat, timp în care blocul comunitar s-a confruntat cu cele mai complicate crize din istoria sa: pandemie de Covid și războiul din Ucraina.

Președinta Comisiei Europene va explica la începutul noii sesiuni parlamentare, că toate crizele care au afectat cele 27 de state  în ultimul an  au dovedit din nou, că unitatea blocului comunitar este soluția pentru a le face față.

Principalele idei din discursul Ursulei von der Leyen referitor la războiul din Ucraina:

  • Întreg continentul a fost solidar cu ucrainenii fugiți din calea războiului. „Acum 15 ani, în timpul crizei financiare, ne-a luat ani să găsim soluții. Un deceniu mai târziu, când a lovit pandemia, ne-a luat săptămâni. Acum, când războiul a început, soluția a venit imediat și ne-am unit imediat, cred că putem fi mândri de asta!”
  • „Putin va fi înfrânt iar Ucraina și Europa vor câștiga”, a mai spus von der Leyen. „Azi, curajul are un nume, iar acel nume e Ucraina. Curajul are o față iar fața este aceea a ucrainenilor care fac față agresiunii Rusiei.”
  • „Sancțiunile vor rămâne, e timpul pentru rezolvare, asta trebuie să fie clar”, a mai spus președinta Comisiei Europene referitor la sancțiunile UE la adresa Kremlinului.
  • „Vom lucra pentru a ajuta la reabilitarea școlilor ucrainene pentru că viitorul Ucrainei începe cu școlile și cu elevii.”
  • „Azi merg la Kiev pentru a discuta cu președintele Zelenski despre piața unică europeană.”
  • „Ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl știu pe Putin, pe jurnaliștii ruși, pe prietenii noștri din Moldova, Georgia și opoziția din Belarus, Polonia și toți din țările central-europene. Ne-au spus că Putin nu se va opri.

Ursula von der Leyen, despre resursele de energie:

  • Trebuie să diversificăm sursele de gaze naturale. Anul trecut, 41% din gazul importat venea din Rusia, azi este de 9% dar vedem că rușii preferă să ardă gazul în loc să-l trimită pieței europene așa cum prevede contractul.
  • Propunem o taxă pe companiile care produc energie (…). În aceste vremuri este greșit să beneficiezi de profit enorm de pe urma războiului. În aceste vremuri, profitul trebuie împărțit și să meargă spre cei care au nevoie cel mai mult.
  • Trebuie să reducem și prețul combustibilului (…). Vom dezvolta un set de măsuri care să vizeze natura relațiilor noastre cu furnziorii. Trebuie să vedem cum putem să scadem în mod rezonabil prețul combustibilului.
  • Trebuie să privim și înainte. Designul actual al pieței de energie nu mai funcționează, nu mai este doar pentru consumatori. Consumatorii ar trbeui să beneficieze de prețurile mici ale energiei regenerabile, acesta este scopul. Vom face o reformă adâncă a pieței de energie.
  • Vrem să producem 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030. Azi vrea să vă anunț că vom crea o nouă Bancă Europeană pentru Hidrogen, care va ajuta la garantarea cumpărării resurselor de hidrogen. Astfel vom putea să construim o energie verde a viitorului.

Planurile Ursulei von der Leyen legate de economie:

  • Planul Next Generation UE a fost un booster pentru economiile noastre. Acest plan va garanta un flux contast de investiții pentru a garanta locurile de muncă, dar înseamnă și turbine eoliene, panouri solare. Haideți deci să mergem pas cu pas prin acest plan pentru a aduce fondurile la fața locului.
  • În octombrie vom face un plan cu noi idei pentru guvernnață economică.
  • Trebuie să existe reguli clare care să poată fi urmărite de oricine, este nevoie de investițșii strategice. Să mergem pe această cale împreună cu mai multă libertate de investiții.
  • Trebuie să evităm să devenim dependenți așa cum vedem că se întâmplă acum cu petrolul și combustibilii. Avem nevoie de noi parteneri geografici, aceste resurse nu se găsesc într-un singur loc pe planetă.

De față este și prima doamnă a Ucrainei. Olena Zelenska își va reprezenta soțul, pe președintele Volodimir Zelesky care din motive de securitate, nu a părăsit Ucraina de la atacul Rusiei. Olena Zelenska a fost aplaudată la începutul ședinței de către europarlamentari.

Așadar, în discursul despre starea Uniunii, Ursula von der Leyen va explica ce au făcut cele 27 de stat în ultimul an.

După ce Rusia a atacat Ucraina, Uniunea a aplicat 6 pachete de sancțiuni Rusiei, care printre altele prevăd interzicerea importului de petrol și cărbuni din Federație.

Numai în primele 3 luni de război, statele Uniunii au înghețat bunuri ale Rusiei sau rușilor în valoare de 12, 5 miliarde de euro.

Astfel, au fost sancționați peste 1.200 de ruși și 108 de entități, instituții de stat sau companii.

În același timp, de la invazia Rusiei din 24 februarie, Uniunea Europeană a sprijinit Ucraina financiar, numai în luna aprilie adunând pentru țara vecină aproximativ 10 miliarde de euro.

În paralel, Uniunea a primit 8,2 milioane de ucraineni fugiți din calea războiului, din care aproape jumătate au cerut protecție temporară.

Majoritatea refugiaților sunt femei și copii, iar cei mai mulți au fost găzduiți de Polonia, peste 5.24 milioane.

În ceea ce privește pandemia de Covid, în urma achizițiilor negociate și realizate de Comisia Europeană, peste 83% dintre adulții din Uniune s-au putut vaccina împotriva SARS-CoV- 2.

Citește și: Ministrul Energiei: „Nu s-a respins plafonarea prețului gazului rusesc, ci au fost 2 propuneri pe masa Comisiei Europene. Discuțiile vor continua” | VIDEO

Foto: Shutterstock