”Bear watching” în județul Harghita (AUDIO)

Autoritățile și agențiile de turism din județul Harghita vor să-i atragă pe turiști cu sloganul ”Harghita verde”. În ton cu tema aleasă, le propun vizitatorilor drumeții în pădurile vaste de brazi, trasee turistice cu bicicleta sau pe jos, Turul Stâncilor (la Cheile Bicazului) sau șansa de a observa urși și alte animale sălbatice în habitatul lor natural. Adică un fel de ”bear-watching”.

Știm bine că în pădurile din județul Harghita trăiesc cei mai mulți urși din țara noastră. Turiștii care vor să-i vadă de aproape pot să-și îndeplinească visul. Vânătorii din comuna Zetea s-au gândit să facă un observator, unde cei interesați pot vedea urși, în deplină siguranță. Nu merg singuri, ci însoțiți de un ghid experimentat, așa cum este și Iosif Benke, șeful Asociației de Vânători și Pescari din comuna Zetea.

Ca urșii să nu ne simtă prezența, e important să nu facem fotografii cu bliț. Sunt și alte interdicții de care turiștii trebuie să țină cont: de exemplu, să nu se dea cu parfum înainte de această ieșire în natură.

Taxa de participare este de 20 de euro de persoană, iar grupurile de turiști trebuie să fie compuse din cel puțin două persoane.

Pentru pasionații de vânătoare, în zonele împădurite din jurul comunei Zetea se pot organiza – contra unei taxe de câteva mii de euro – și partide de vânătoare. Însă, cred că mai bine s-ar limita la a admira animalele.

Dacă vrem să înnoptăm în comuna Zetea, găsim cazare la pensiuni. Obișnuiți deja cu turiștii – mai ales cu străini care vin special pentru a observa urșii în natură – unii localnici și-au deschis pensiuni. O noapte de cazare costă de la 70 de lei.

Și chiar merită să ne oprim măcar un weekend în acest loc pentru că avem ce să facem. Putem vizita parcul de animale sălbatice din satul Izvoare, comuna Zetea; pe sute de hectare, trăiesc căprioare, cerbi şi mufloni. Tot în satul Izvoare este un centru de echitație, în care sunt cai islandezi. Sau putem face excursii pe vârful Harghita-Mădăraş de 1800 de metri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

sursa foto: www.four-paws.org.uk

735x200 paravion