Confidenţialitate

BBC: 5 persoane vor fi inculpate în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Rusiei

Cinci persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei vor fi acuzate de conspirație în vederea spionajului: Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov și Vanya Gaberova se vor prezenta marți la Tribunalul Westminster Magistrates’ Court, relatează BBC.

Cetățenii bulgari sunt acuzați că au conspirat pentru a aduna informații care ar fi fost utile unui inamic între august 2020 și februarie 2023.

Aceasta este urmarea unei anchete a Poliției Metropolitane.

Se presupune că inculpații au lucrat într-o celulă operațională de spionaj pentru serviciile de securitate rusești și că această activitate a presupus efectuarea de supravegheri asupra unor ținte.

Ei sunt acuzați că au lucrat la operațiuni active în Marea Britanie și în Europa și că au colectat și transmis informații către statul rus.

Se presupune că Roussev, în vârstă de 45 de ani, a condus operațiunile din Regatul Unit și a acționat ca o legătură cu cei care primeau informațiile.

Ofițerii care au percheziționat proprietățile din Londra și Norfolk ocupate de trei dintre inculpați – Roussev, Dzhambazov, 41 de ani, și Ivanova, 31 de ani – au găsit pașapoarte și documente de identitate oficiale presupus false pentru Regatul Unit, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Republica Cehă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Polonia nu va mai trimite arme în Ucraina pe fondul escaladării disputei pe tema cerealelor | AUDIO