Confidenţialitate

Polonia nu va mai trimite arme în Ucraina pe fondul escaladării disputei pe tema cerealelor | AUDIO

Unul dintre cei mai fideli aliați ai Kiev-ului, Polonia, oprește furnizarea de arme către Ucraina, în contextul escaladării disputei privind cerealele. Potrivit BBC, anunțul premierului polonez Mateusz Morawiecki vine în urma acuzației presedintelui Volodymyr Zelenskiy potrivit căreia unii dintre prietenii Ucrainei din Europa ajută, de fapt, Rusia în privința exporturilor de cereale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce Polonia, Ungaria și Slovacia au extins interdicția asupra cerealelor ucrainene, Volodymyr Zelensky a declarat la Națiunile Unite că este alarmat de modul în care unii dintre prietenii Ucrainei din Europa joacă solidaritatea “într-un teatru politic, făcând un thriller din cereale”. Varșovia a denunțat cuvintele sale ca fiind “nejustificate în ceea ce privește Polonia, care a sprijinit Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

“Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

Polonia și-a redus armamentul cu aproximativ o treime prin transferurile către Ucraina, iar acum îl va înlocui cu echipamente moderne, din Occident.

Exporturile de armament către Ucraina nu se vor opri complet. Un producător polonez va trimite aproximativ 60 de arme de artilerie Krab în următoarele luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varșovia a precizat că se vor face doar livrările de muniție și armament convenite prin contracte semnate deja cu Ucraina.

Polonia a oferit mult sprijin Ucrainei împotriva Rusiei: a trimis 320 de tancuri din epoca sovietică și 14 avioane de luptă MiG-29; a cerut Germania să furnizeze Kievului tancuri de luptă Leopard 2, și a primit peste un milion și jumătate de refugiați din Ucraina.

Invadată de forțele ruse, Ucraina a fost forțată să găsească rute alternative, pe cale terestră, pentru exportul cerealelor, în condițiile în care principalele rute de transport maritim din Marea Neagră au fost închise. Astfel, mari cantități de grâne au ajuns în Europa Centrală și de Est. Restricționarea importurilor impusă de Bruxelles a expirat pe 15 septembrie.

Uniunea Europeană a ales să nu o reînnoiască, dar Ungaria, Slovacia și Polonia au menținut interdicția. La începutul acestei săptămâni, Ucraina a intentat procese la Organizația Mondială a Comerțului împotriva acestor țări.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Investigație The Guardian: 98% din locuitorii Europei respiră un aer extrem de nociv. Care este situația în România | AUDIO